Inca de la 1 noiembrie a intrat in vigoare Legea 226/2021 care stabileste noi masuri de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie. In acest context, au fost depuse deja nu mai putin de 500.000 de cereri pentru ajutoarele de incalzire in sezonul rece si pentru suplimentul de energie acordat prin Legea consumatorului vulnerabil.
Acestea au fost depuse la primarii, asa cum prevede legea mai sus mentionata.
Raluca Turcan, in cadrul unei postari pe Facebook:
"Peste 500.000 de cereri au fost depuse deja de catre beneficiari la primarii, pentru ajutoarele de incalzire in sezonul rece si pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului, prin Legea consumatorului vulnerabil. Persoanele singure cu venituri de pana la 2.053 lei si familiile cu venituri de pana la 1.386 lei de persoana beneficiaza de la 1 noiembrie de aceste doua forme de sprijin, daca se adreseaza primariilor pentru a le solicita", a precizat ministrul interimar al muncii si protectiei sociale, potrivit Agerpres.
Legea 226/2021 - consumatorul vulnerabil de energie
Va readucem aminte ca, de la 1 noiembrie 2021 se aplica Legea 226/2021 care stabileste noi masuri de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie. Acest lucru inseamna ca persoanele cu venituri mai mici vor primi ajutor financiar din partea statului pentru incalzirea locuintei pe timpul iernii, dar si un ajutor suplimentar pentru consumul de energie.
Ce inseamna consumator vulnerabil: definitie conform legii
Consumatorul vulnerabil de energie este, conform Legii 226/2021, persoana singura/familia care, din motive de sanatate, varsta, venituri insuficiente sau izolare fata de sursele de energie, necesita masuri de protectie sociala si servicii suplimentare pentru a-si asigura cel putin nevoile energetice minimale...mai multe despre legea consumatorului vulnerabil pe
fiscalitatea >>>
Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala sustine aceasta initiativa, asa ca vine in ajutorul celor care au intrebari legate de acodarea ajutoarelor si conditiile necesare:
"Impreuna cu echipa Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala si cu colegii mei din Ministerul Muncii, am avut astazi o discutie cu reprezentantii Asociatiei Oraselor din Romania, pentru a ne asigura ca legea va fi aplicata corect si ca oamenii vor primi ajutoarele fara intarziere. Mai mult, agentiile de plati vin in sprijinul primariilor si al beneficiarilor prin clarificarea conditiilor si procedurilor de acordare a dreptului, iar Agentia Nationala de Plati publica si actualizeaza permanent, pe pagina de web, precizari privind acordarea ajutoarelor", a mai punctat Raluca Turcan.
Cei care nu indeplinesc conditiile necesare pentru a beneficia de prevederile Legii consumatorului vulnerabil vor fi sustinuti in sezonul rece prin compensarea facturilor la energie electrica (in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh) si la gaze naturale (cel mult 33% din valoarea componentei pretul gazului natural din contract).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<