Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:
1. Ce acte imi sunt necesare pentru suspendarea CIM? Ce anume imi va cere angajatorul?
2. Ce acte imi sunt necesare pentru dosarul de indemnizatie crestere copil?
3. In cat timp de la nasterea copilului trebuie sa depun actele pentru primirea indemnizatiei respective?
Raspuns:
Pentru suspendare CIM dvs. formulati o cerere adresata angajatorului prin care solicitati suspendarea CIM pentru perioada pentru care optati. Angajatorul trebuie sa va faca decizia de suspendare CIM si sa va elibereze o adeverinta tip cu veniturile in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului si din care reiese ca dupa nastere ati beneficiat de cel putin 42 de zile de concediu de maternitate.
Art. 13 din OUG 111 DIN 2010
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
(1)Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentând indemnizatie, stimulent de insertie sau alocatie de stat pentru copii se acorda la cerere, insotita in mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
b)actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);
c)actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;
d)dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e)dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f)orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
(2)Cererea se completeaza potrivit modelului care se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(3)La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(4)Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. (3) se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12.
(5)in cazul veniturilor din activitati independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea.
(6)in situatia persoanelor prevazute la art. 2 alin. (6), pentru conversia in moneda nationala a veniturilor realizate de acestea, se ia in calcul cursul de schimb valutar stabilit de Banca Nationala a României in ziua anterioara depunerii cererii.
Art 15 1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentând indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a)incepând cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b)incepând cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...
Pentru informatii suplimentare OUG nr. 111 din 2010, OUG nr. 124 din 2011, HG nr. 52 din 2011.