Ce este un eveniment si cui revine obligatia cercetarii lui?

accident de muncaboala profesionalamedicina muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit legislatiei securitatii si sanatatii muncii, un eveniment poate fi:
- accidentul care a antrenat fie decesul, fie vatamari ale organismului, fiind produs in timpul procesului de munca ori in timpul indeplinirii indatoririlor de serviciu;
- situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate;
- incidentul periculos;
- cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune.

DEFINITII
Accidentul de munca este vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.

Boala profesionala este afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.

Boala legata de profesiune este boala cu determinare multifactoriala, la care unii factori determinanti sunt de natura profesionala.

Incidentul periculos este un eveniment precum explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfunctionalitatea unei activitati sau a unui echipament de munca sau/si din comportamentul neadecvat al factorului uman, eveniment care nu a afectat lucratorii, insa ar fi fost posibil sa aiba asemenea urmari si/sau a produs ori ar fi fost posibil sa produca pagube materiale.

Cercetarea evenimentelor se face imediat dupa comunicarea lor si are drept scop stabilirea urmatoarelor:
- imprejurarile si cauzele care au condus la producerea evenimentelor;
- reglementarile legale incalcate;
- raspunderile si masurile ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor evenimente similare;
- determinarea caracterului accidentului.

Cercetarea evenimentelor este obligatorie si se efectueaza dupa cum urmeaza:

In cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca, cercetarea va fi efectuata de catre angajator.

ATENTIE!
Cercetarea nu va fi efectuata de angajator in cazul evenimentelor in care lucratorii au suferit o invaliditate evidenta, in care victimele sunt cetateni straini sau cand printre victime se afla cetateni straini. In aceste cazuri, cercetarea se efectueaza de catre Inspectoratul Teritorial de Munca pe raza caruia s-a produs evenimentul.

In cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidenta sau confirmata, deces, accident colectiv, incident periculos, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca lucratorilor la angajatorii persoane fizice, precum si in situatiile de persoane date disparute, cercetarea va fi efectuata de catre Inspectoratul Teritorial de Munca.

In cazul evenimentelor deosebite care genereaza accidente colective, precum avariile sau exploziile, cercetarea va fi efectuata de catre Inspectia Muncii.

In cazul suspiciunilor de boala profesionala si de bolile legate de profesiune, cercetarea va fi efectuata de catre autoritatile de sanatate publica teritoriale.

SANCTIUNE!
Nerespectarea obligatiei legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 8.000 de lei, potrivit art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accident de muncaboala profesionalamedicina muncii

Data aparitiei: 03 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce este un eveniment si cui revine obligatia cercetarii lui? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]