Concurs de cauze de suspendare. Concediu medical in cursul cercetarii disciplinare

10 Ianuarie 2014
10 Ianuarie 2014
cim suspendatcauze de suspendaresuspendare cimcuaze de suspendareconcurs cauze de suspendarecercetare disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In cazul unui salariat caruia i-a fost suspendat contractul individual de munca in baza art. 52, alin. 1, lit. a) din Codul Muncii, intervine urmatoarea situatie:

Salariatul in cauza a luat la cunostinta de decizia de suspendare a CIM. Dupa suspendarea CIM si dupa ce a luat la cunostinta acest lucru, salariatul prezinta certificat de concediu medical (dupa o perioada de 2 zile lucratoare de la luarea la cunostinta a suspendarii CIM).

Intrebarile care se ridica sunt urmatoarele: "Certificatul de concediu medical poate fi inregistrat de catre angajator si ulterior decontat din FNUASS, respectiv daca in aceasta situatie persoana suspendata isi pastreaza statutul de asigurat?

"In situatia aceasta, concediul medical suspenda suspendarea intrata in aplicare si deja luata la cunostinta?"

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

"In situatia expusa este vorba de un concurs de cauze de suspendare. Aceasta situatie nu este reglementata legal. Astfel, atunci cand sunt in curs efectele unei cauze de suspendare si intervine o alta cauza de suspendare cele doua cauze de suspendare sunt in concurs.

Profesorul Ion Traian Stefanescu in Tratat teoretic si practic de drept al muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2012, p. 389 si-a exprimat opinia potrivit careia “ dintre regimurile juridice aflate in concurs, se aplica, in opinia noastra, cel mai favorabil salariatului.

In ipoteza in care prima cauza exclude vinovatia salariatului, in timp ce a doua cauza o presupune, efectele suspendarii vor fi determinate de regimul juridic aplicabil celei din urma”.

Intrucat, asa cum metionam aceasta situatie nu este reglementata legal, poate fi interpretata in mod diferit atata de instantele de judecate cat si de organele indrituite legal sa sanctioneze contraventional angajatorul pentru refuzul nejustificat de a plati indemnizatia de incapacitate temporara de munca.

In ceea ce ne priveste, apreciem ca salariatul beneficiaza de concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 3 indice 1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
 
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de OUG 158/2005;

b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;

c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate."

raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]