In 2011, peste 21.000 de lucratori concediati din cauza crizei economice si a efectelor globalizarii au fost ajutati sa gaseasca noi oportunitati de locuri de munca prin Fondul european de ajustare la globalizare (FEG), potrivit unui raport adoptat pe 4 septembrie 2012 de Comisia Europeana. Fondul de ajustare la globalizare al UE a acordat, in 2011, o suma totala de 128 de milioane EUR pentru sprijinirea acestor lucratori in douasprezece state membre (Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, tarile de Jos, Polonia si Portugalia).
László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: "Fondul european de ajustare la globalizare s-a dovedit a fi un instrument eficace si eficient pentru persoanele care si-au pierdut locul de munca. El constituie expresia concreta a solidaritatii europene si un instrument practic care ajuta persoanele si regiunile sa se redreseze in urma concedierilor pe scara larga. in special, FEG permite statelor membre sa sprijine masuri specifice adaptate la situatiile lucratorilor in cauza. De la lansarea sa in 2007, aproximativ 91 000 de lucratori concediati au beneficiat, deja, sau sunt pe cale de a primi asistenta din partea FEG pentru formare, cautare de locuri de munca si alte forme de sprijin. FEG va continua sa joace un rol crucial in combaterea somajului. "
Sprijinul a fost acordat pentru a cofinanta, de-a lungul unei perioade de 24 de luni de la data depunerii cererii, masurile de politica active privind piata muncii propuse si organizate pentru lucratori de catre statele membre. FEG a cofinantat 65 % din masuri, sursele nationale furnizand restul de 35 %. Masurile concrete pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca au inclus asistenta intensiva si personalizata pentru cautarea unui loc de munca, diverse tipuri de formare profesionala, masuri de perfectionare si reciclare, stimulente si alocatii temporare pe durata masurilor active si alte tipuri de sprijin, cum ar fi sprijinul pentru infiintarea de intreprinderi si programe publice de ocupare a fortei de munca.
Ca parte a propunerii sale pentru urmatorul cadru financiar multianual pentru perioada 2014-2020, Comisia a propus ca UE sa isi exprime in continuare, in viitor, solidaritatea cu lucratorii concediati si cu regiunile afectate prin intermediul FEG. Aceasta a propus, de asemenea, sa se extinda domeniul de aplicare al acestuia la categorii suplimentare, cum ar fi lucratorii care desfasoara activitati independente si lucratorii temporari. Propunerea Comisiei ar permite FEG sa reactioneze la concedierile pe scara larga cauzate de crize neprevazute, precum si la efectele negative ale acordurilor comerciale asupra sectorului agricol prin sprijin temporar acordat agricultorilor pentru a facilita adaptarea acestora.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Sursa: costelgilca.ro