Ca traversam o perioada de criza nu mai este un secret pentru nimeni, iar pandemia Covid-19 duce la masuri controversate pe piata muncii din toata lumea. Daca unele tari au luat in calcul vaccinarea obligatorie, asa cum este cazul Austriei, se pare ca nici Germania nu este departe de astfel de masuri considerate abuzive, de o buna parte a populatiei.
In acest context, nu doar ca Germania ia in calcul vaccinarea obligatorie, dar se gandeste sa mearga mai departe decat atat. In acest sens, conform Euroactiv, citat de Hotnews, putem remarca faptul ca se dezbate excluderea sau nu a ajutorului de somaj in cazul celor care nu se vaccineaza.
Asadar, ramane de vazut daca Germania va ajunge sa le taie ajutorul de somaj celor aflati in situatii dificile, dar care nu vor sa se vaccineze anti-Covid-19. Mai mult decat atat, Detlef Scheele, directorul Agentiei Federale pentru Munca din Germania, considera ca angajatorii vor putea sa respinga candidatii pentru un loc de munca daca nu s-au vaccinat sau nu au trecut prin boala Covid-19. Desigur, aceste aspecte vor putea fi posibile doar in momentul in care Germania ar adopta, la randul sau, vaccinarea obligatorie.
In momentul de fata, aceste posibile norme sunt doar in stadiul de discutii, asa ca ramane de vazut ce decizie va la agentia germana in privinta ajutorului de somaj.
Intre timp, Germania analizeaza posibilitatea de a introduce vaccinarea obligatorie, iar un vot in acest sens va avea loc in martie, in cadrul parlamentului de la Berlin.
Desigur ca noul cancelar Olaf Scholz vrea ca expertii sa analizeze atent aceste legi, avand in vedere ca ar putea genera o criza de personal fara precedent.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<