Angajatorii au datoria legala si morala de a mentine un loc de munca sanatos si sigur. Exista, de asemenea, stimulente financiare: pierderea unui lucrator valoros poate fi daunatoare pentru afacere, insa, totodata este costisitoare recrutarea si formarea unui inlocuitor.
Pierderi mari la nivel economic in urma accidentului produs in plin sezon
Bucatarul unui restaurant cu o cifra de afaceri anuala de 200 000€ a alunecat pe podeaua deteriorata in plin sezon. Nu a existat niciun alt bucatar disponibil care sa asigure inlocuirea imediata, ceea ce a determinat o pierdere de 11 830€.
Majoritatea accidentelor pot fi prevenite prin buna administrare si supraveghere, combinate cu formarea eficienta. Prevenirea accidentelor este parte integrata din conducerea cu succes a unei intreprinderi. Angajatorii pot preveni majoritatea vatamarilor si imbolnavirile la locul de munca, daca identifica si apoi elimina, sau cel putin reduc la minim, pericolele la locul de munca.
Cum imi pastrez siguranta?
- alunecari, impiedicari si caderi
Diurna legala in Romania si in strainatate
Portal Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
- echipamente de taiat si cutite
- arsuri si opariri
- manipularea manuala si afectiuni musculo-scheletice
- zgomot
- substante periculoase
- gaz sub presiune necesar dozarii bauturilor
- lucrul in medii foarte calde
- pericole de incendiu
- pericole psihosociale
Legislatie
Lucratorii sunt protejati prin Directiva 89/391/UE (directiva cadru). Principiul de baza al directivei este prevenirea riscurilor. Aceasta impune angajatorilor sa realizeze analize de risc si totodata datoria generala de a asigura sanatatea si securitatea lucratorilor lor la locul de munca.
Directiva cadru este completata de directive individuale; de exemplu, Directiva europeana privind timpul de lucru, Directiva privind locul de munca 89/654/CE si Directiva privind zgomotul la locul de munca 2003/10/CE.
Alunecari, impiedicari si caderi
Alunecarile, impiedicarile si caderile reprezinta cea mai frecventa cauza pentru producerea accidentelor in sectorul HORECA, in special in bucatarii. Acestea se intampla in principal din cauza suprafetelor alunecoase datorita apei, deseurilor alimentare sau uleiului. Purtarea de incaltaminte necorespunzatoare amplifica pericolul. Mersul prea rapid sau alergarea, distragerea atentiei si neutilizarea balustradelor de scari favorizeaza, de asemenea, cresterea riscului.
Ce putem face in aceasta privinta?
- Sa analizam riscurile asociate cu o anumita situatie si sa implementam un plan pentru a le elimina sau a le reduce si sa informam personalul
- Sa intretinem corespunzator locul de munca si spatiile de circulare si sa mentinem aceste spatii fara obstacole.
- Sa utilizam incaltaminte corespunzatoare.
- Sa asiguram o iluminare adecvata.
- Sa inchidem usile cuptorului, ale masinii de spalat vase si ale dulapurilor de vase.
- Mergeti – nu alergati.
- Scarile trebuie sa fie suficient de lungi pentru ce avem nevoie, iar capetele inferioare si superioare ale sinelor laterale trebuie sa fie prevazute cu talpi antiderapante. Nu se vor folosi niciodata obiecte necorespunzatoare pentru a inlocui o scara, precum scaune, cutii sau butoiase.
- Casa scarii trebuie sa fie bine iluminata si prevazuta cu balustrade solide.
- Sa folosim covorase antiderapante.
- Sa prevedem indicatoare de siguranta pentru a atrage oameniilor atentia asupra pericolelor.
- Sa se acorde atentie spatiilor ferite, precum spatiile pentru frigidere, de racire si depozitare, puntile de incarcare si spatiul din spatele barurilor.
O fata in varsta de 16 ani a fost angajata la un local fast-food pentru a gati cartofi prajiti intr-un spatiu specific. Aceasta a alunecat pe apa scursa de la o masina de gheata si, instinctiv si-a intins mana pentru a frana caderea. Din pacate, mana acesteia a ajuns in friteuza plina cu ulei la o temperatura de 180°C si a suferit arsuri grave la mana stanga si la antebrat.
Echipamente de taiat si cutite
Masinile de feliat, de tocat carne, amestecatoarele si cutitele sunt foarte mult utilizate in bucatariile profesionale. Cele mai frecvente vatamari produse in bucatarie sunt taieturile, fie prin utilizarea aparatelor, fie prin curatarea acestora.
Ce putem face in aceasta privinta?
- Sa analizam riscurile asociate cu o anumita situatie si sa implementam un plan pentru a le elimina sau a le reduce si sa informam personalul
- Cutitele trebuie ascutite si pastrate in conditii bune de lucru. Sa le spalam separat.
- Sa folosim cutitul corespunzator pentru ceea ce avem nevoie.
- Sa utilizam un platou corespunzator de taiat, antiderapant.
- Cuitele trebuie pastrate intr-un suport de cutite, pe o platforma adecvata pentru cutite sau pe o banda magnetica montata pe perete.
- Sa instruim lucratorii pentru utilizarea in siguranta a aparaturilor.
- Sa ne asiguram ca toate aparatele sunt prevazute cu dispozitive de protectie si ca lucratorii le utilizeaza in momentul functionarii aparatului. La masinile de feliat, trebuie sa se asigure dispozitive de protectie a degetelor si pentru taierea ultimei felii.
- Butoanele de oprire trebuie sa fie usor accesibile.
Arsuri si opariri
Ce putem face in aceasta privinta?
- Sa analizam riscurile asociate cu o anumita situatie si sa implementam un plan pentru a le elimina sau a le reduce si sa informam personalul
- Sa folosim o tava sau un carucior pentru a servi lichide, farfurii sau instrumente fierbinti.
- Sa avertizam personalul de serviciu si clientii in legatura cu platourile fierbinti.
- Sa montam geamuri pe usa de la bucatarie pentru a asigura o trecere sigura pentru personalul de serviciu.
- Sa instruim lucratorii in bunele tehnici de manipulare a elementelor fierbinti, precum luarea capacelor de pe vase la distanta fata de corp.
- Sa tinem manerele cratitelor sau oalelor departe de marginea sobei.
- Sa ridicam lucrurile fierbinti cu ajutorul materialelor uscate.
Uleiul fierbinte reprezinta un pericol semnificativ pentru lucratorii care utilizeaza friteuze. Lucratorii pot suferi arsuri severe daca uleiul sau grasimea nu este lasata sa se raceasca inainte de manipulare sau daca acestia nu folosesc echipamentul corespunzator.
Ce putem face pentru utilizarea in siguranta a friteuzelor?
- Sa folosim dispozitive automate de coborare a alimentelor.
- Inainte de aruncare, lasati uleiul si grasimea fierbinte la racit peste noapte.
- Sa ne asiguram ca recipientele sunt suficient de mari si pot rezista la temperaturi ridicate.
- Sa purtam echipamente individuale de protectie corespunzatoare.
Manipularea manuala si vatamarile musculo-scheletice
Multe activitati din acest sector presupun manipularea manuala: ridicarea vaselor si a castroanelor pline si a tavilor de la masina de spalat vase, purtarea de siruri de farfurii, aplecarea peste friteuze pentru a le curata si aspiratul. Vatamarile se pot produce in urma unui singur accident grav, dar mai frecvent acestea sunt rezultatul stresului si solicitarii pe o perioada indelungata. Ridicarea si purtarea greutatilor reprezinta o cauza majora a durerilor de spate, in timp ce activitatile care necesita utilizarea fortei sau cele repetitive, precum si pozitia incomoda sunt asociate cu vatamari ale membrelor superioare.
Afectiunile musculo-scheletice (AMS) determinate de vatamarile cauzate de manipularile manuale si activitatile repetitive sunt frecvente in sectorul HORECA. AMS sunt afectiuni profesionale ale unor structuri ale corpului , precum muschii, articulatiile, tendoanele, ligamentele si nervii. Majoritatea AMS profesionale sunt afectiuni cumulative determinate de expunerea in mod repetat la sarcini cu intensitate ridicata sau redusa pe o perioada prelungita de timp. Cu toate acestea, AMS pot fi, de asemenea, traume acute, precum fracturile, care apar in timpul unei accidentari. Aceste afectiuni afecteaza in principal spatele, gatul, umerii si membrele superioare, insa pot afecta si membrele inferioare.
Lucratorii din sectorul HORECA pot fi expusi unui risc mai ridicat de dezvoltare a AMS deoarece locul de munca al acestora implica deseori statul prelungit in picioare si lucrul in pozitii incomode. In mare parte, munca acestora este solicitanta fizic, stresanta si implica ore de lucru peste program. In final, sunt angajati multi lucratori tineri si sezonieri care, fie nu au timp sa se adapteze la locul lor de munca, fie nu sunt caliti in munca.
Ce putem face in aceasta privinta?
- Sa evaluam toate domeniile de lucru pentru a identifica riscurile AMS si, in special, pentru a stabili daca ridicarea si purtarea pot fi prevenite.
- Sa utilizam echipamente mecanice ajutatoare ori de cate ori este posibil, precum carucioarele pe patru sau pe doua roti.
- Sa ne asiguram de adaptarea structurii locului de munca in functie de angajat si ca angajatii primesc instructiuni de utilizare a echipamentelor mecanice ajutatoare
- In momentul ridicarii sau purtarii, tineti greutatea cat mai aproape de trunchi posibil.
- Sa achizitionam de la furnizori greutati mai usoare si cantitati mai mici.
- Sa depozitam in siguranta pe rafturi.
OSHA