"In perioada iulie - septembrie desfasuram o campanie de identificare a cazurilor de munca nedeclarata pe litoral si verificam respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca. Am supravegheat in mod direct actiunile inspectorilor de munca si am acordat o atentie deosebita domeniilor care cunosc o intensificare a activitatii in sezonul estival. Este vorba de turism, alimentatie publica, comert, prestari servicii, activitati de distractie si agrement.", precizeaza Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
In perioada 13-17 iulie 2015, 433 de angajatori au fost sanctionati si s-au aplicat amenzi total de 478.840 de euro. Au fost depistate 159 de persoane care lucrau la negru.
Pentru munca la negru s-au aplicat amenzi in valoare totala de 1.170.000 de lei pentru munca la negru.
Inspectorii de munca au facut 6 propuneri de cercetare penala pentru primirea la munca a mai mult de 5 persoane fara contracte de munca.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii de munca s-au aplicat amenzi in valoare de 393.500 de lei.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Legis Plus Legislatia Muncii
"Am acordat o atentie deosebita activitatiilor desfasurate de angajatori pe litoral. Dupa o campanie focusata pe masurile de protectie la care angajatii au dreptul cand e canicula, in urma careia amenzile au insumat 36.000 de lei, am controlat angajatorii cu activitate pe litoral si am inregistrat un cuantum de amenzi aplicate in valoare de 183.500 de lei. Pe langa lipsa contractelor de munca, cele mai multe nereguli au vizat nerespectarea repausului saptamanl, lipsa unei evidente a orelor lucrate, neplata salariilor, precum si incalcarea prevederilor legale privind munca tinerilor, cea suplimentara si de noapte. Am avut cazuri hilare cand angajatii lucrau zi-lumina si patronii declarau ca sunt acolo de doar doua ore.", precizeaza Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Sursa: Inspectia Muncii