Studiu de caz: Munca in ture si sporul pentru munca din timpul sarbatorilor legale

15 Iulie 2011
15 Iulie 2011
Codul munciisarbatoare legalazile libere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Multe societati nu isi pot intrerupe activitatea in zilele de sarbatori legale si, prin urmare, salariatii continua sa lucreze si in acele perioade pentru a-si indeplini tura de munca, fara sa depaseasca insa norma lunara si avand dreptul la acelasi numar de zile libere ca si colegii care au beneficiat de acel timp liber. Pentru ca angajatorul isi respecte obligatiile fata de salariati, acesta trebuie sa cunoasca in ce mod va fi efectuata plata sarbatorilor respective.

Legea mentioneaza prin art. 139 alin. (1) din Codul muncii ca  nu se lucreaza in zilele de sarbatoare legala incluse si la articolul antementionat. Exista insa si exceptii care sunt prevazute la art. 140 si 141 ale aceluiasi act normativ.

In acest sens, potrivit art. 140, se stabilesc, prin hotarare a Guvernului, programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

In continuare, art. 141 mentioneaza ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Astfel, salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul muncii).

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).

In concluzie, in cazul in care salariatii care lucreaza dupa un program de lucru in ture nu sunt exceptati de la aplicarea acestor dispozitii legale, acestia au dreptul la sporul pentru lucrul in timpul zilelor de sarbatoare legala daca nu li se acorda compensarea cu zile libere, pentru orele de munca lucrate in perioada sarbatorilor legale beneficiind de sporul la salariu prevazut de art. 142 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]