Calciul este un mineral extrem de important pentru organism, fiind indispensabil pentru asigurarea soliditatii oaselor si functionarii celulelor nervoase si musculare. Din acesta cauza, nivelul de calciu din organism nu trebuie neglijat, mai ales de catre femei atat in perioada adolescentei, cat si dupa 30 de ani cand masa osoasa incepe sa descreasca mai rapid, facand loc osteoporozei.
Cele mai bune surse alimentare de calciu, asa cum ne impartaseste dr. Alin Popescu, in lucrarea sa „67 de secrete pentru un stil de viata sanatos”, vanduta in peste 3.000 de exemplare, sunt urmatoarele:
* Produsele lactate precum laptele, branza, iaurtul si sana reprezinta surse importante de calciu. Consumati-le zilnic insa cu un procent scazut de grasime. Laptele este un aliment potrivit pentru orice situatie incepand cu micul dejun, continuand cu pauza de la servici si terminand cu ultima masa din zi. Laptele este considerat una din cele mai valoroase surse de calciu, fosfor, potasiu, vitamina D, A si B12 cat si de proteine cu valoare biologica mare. Avand in vedere toate aceste aspecte laptele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia celor mici si a adolescentilor fiind fara doar si poate elizirul tineretii si al unui organism sanatos. Datorita continutului bogat in calciu, fosfor si magneziu laptele participa la fortifierea intregului sistem osos si la pastrarea dintilor sanatosi. Cu alte cuvinte consumul zilnic de lapte inca din copilarie si adolescenta tine la distanta afectiuni serioase care pot aparea mai tarziu ca: osteoporoza sau fracturile pe oase fragile. Din pacate obezitatea este o problema din ce in ce mai des intalnita in randul tinerilor datorita alimentatiei haotice. Contrar opiniei generale, persoanele care consuma zilnic lapte stau mult mai bine cu greutatea decat cei care nu au introdus laptele in alimentatia zilnica.
Studii recent efectuate arata foarte clar legatura directa dintre consumul de lapte si scaderea in greutate (prima zona vizata in procesul de slabire fiind cea abdominala). O tanara cu o greutate in limite normale este protejat in ce priveste aparitia bolilor cardiovasculare.
* Carnea de peste si, in special, sardinele, hamsiile, macroul. Mancati cel putin de 2 ori pe saptamana o masa de peste. Pestele este un aliment foarte hranitor si, fiind o sursa excelenta de proteine cu putine calorii, este mai bun decat orice alt tip de carne. Este bogat in acizi grasi omega 3, care s-au dovedit buni pentru sanatatea inimii. Mancati sardinele, hamsiile, macroul (in special pestii mici) cu tot cu oase, sunt o buna sursa de calciu. Conservele de peste sunt foarte bogate in calciu deoarece pe durata procesului oasele devin moi, numai bune de mancat. In plus, pestele marin este o buna sursa de iod. Avand un continut scazut de sodiu, este suficient de bogat in potasiu. Icrele au un continut crescut de proteine, grasimi de calitate superioara (lecitine), vitamine liposolubile (A si D) si fosfor. Carnea de peste este gustoasa, usor digerabila (pentru ca nu contine tesut colegen fibros) si, desi are mai putine proteine decat carnea de vita, ele contin toti aminoacizii esentiali. Pestele contine o mare cantitate de fosfor (peste 200mg/100g peste), este bogat in iod si fluor, insa nu contine decat putin fier, calciu si vitamine (in comparatie cu alte surse). Pestele este o excelenta sursa de proteine de inalta calitate (peste 10% proteine), este sarac in grasimi saturate (grasimi „rele”) si colesterol, in schimb este deosebit de bogat in acizi grasi omega 3, benefici pentru inima. Fiind sarac in carbohidrati nu este o buna sursa de energie.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
* Fructele, cum sunt merele caisele uscate, strugurii si curmalele, nucile, alunele si migdalele sunt bogate in calciu. Mancati-le la desert. Fructele furnizeaza minerale corpului. Aceste minerale sunt esentiale pentru ca oasele sa fie puternice, iar sangele sa fie bun. Unele fructe, precum marul, furnizeaza calciu pana la 800 mg de fruct, cantitate ce este suficienta pentru a indeplini necesitatile noastre zilnice. Fructele au un efect benefic ridicat asupra organismului. Principalele actiuni fiziologice sunt urmatoarele: fructele si sucul lor natural este cel mai placut mod de a hidrata organismul. Apa absorbita de persoanele bolnave in acest fel au un avantaj in plus deoarece in acelasi timp primesc si zahar si minerale. Observatiile clinice au aratat ca continuturile de potasiu, magneziu si sodiu al fructelor actioneaza ca diuretic, iar frecventa urinarii creste considerabil atunci cand se manaca fructe sau se bea suc natural. Ele micsoreaza densitatea urinii si in felul acesta accelereaza eliminarea de deseurile de azot si clorura. Oricum fructele contin un foarte mic nivel de sodiu, avand o buna contributie atunci cand persoana mananca fara sare. Acizii organici ai sarii din fructe produc carbonati alcalini cand se transforma in interiorul organismului, avand un efect alcalin asupra lichidelor. Toate fructele determina eliminarea intestinala. Acest lucru face ca corpul sa nu contina substante toxice care patrund in sange din intestinul supraincarcat si greoi. Carbohidratii fructelor mai presus de toate sub forma de zahar, dextrina si acizi care sunt usor de digerat si sunt complet absorbiti. Prin urmare, fructele sunt foarte folositoare pentru bolnavi sau invalizi deoarece ofera energie si caldura. Materia fibroasa din fructe, celuloza, ajuta la trecerea usoara a mancarii in tubul digestiv si usureaza actiunea matelor. Zaharurile si acizii organici continuti in fructe cresc de asemenea efectul lor laxativ. Prin urmare, hranirea regulata cu fructe previne si trateaza constipatia. Vitaminele, mineralele, enzimele si restul de elemente continute de sucurile preparate din fructe proaspete sunt extrem de benefice in normalizarea tuturor proceselor corpului. ele suplimenteaza elementele necesare pentru propria activitate de vindecare a corpului si pentru regenerarea celulelor precum si pentru grabirea revenirii. In fiecare zi sucul natural ar trebui asigurat pentru ca intestinele sa fie curatate de substantele toxice care oricum sunt eliminate si de procesul de curatare reglat de catre corp. Acest lucru poate fi facut prin curatarea intestinala cu ajutorul apei calde.
Afla si alte secrete miraculoase pentru un stil de viata sanatos. Clic aici pentru mai multe detalii.