Redam cateva informatii esentiale cu privire la evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala in cazul unui bucatar sef, conform ghidului "37 Modele de Fise de evaluare a riscurilor", cel mai ravnit ghid pentru specialistii SSM:
A. FACTORI DE RISC SPECIFICI MIJLOACELOR DE PRODUCTIE
- Prinderea, lovirea sau strivirea personalului aflat in deplasare pe jos, in mijloacele auto sau in stationare de mijloacele auto sau de transport aflate in miscare in incinta sau in afara unitatii.
- Prinderea, lovirea personalului de elementele constructive (usi, ferestre, mobilier etc.) din dotarea spatiului de lucru
- Taierea, inteparea executantului in timpul utilizarii uneltelor, sculelor, a masinii de tocat, a masinii de taiat mezeluri.
- Cadere libera sub efect gravitational de unelte, materiale grele in timpul manipularii lor (vase incarcate cu alimente, cu apa etc.)
- Improscare cu jet lichid (agent termic) in urma defectiunilor de la instalatia de apa sau de incalzire sub presiune.
- Expunerea personalului la suprafete alunecoase, acoperite cu grasimi, ulei, rezultate din procesul tehnologic.
- Rostogolirea, rasturnarea materialelor stivuite in echilibru instabil cu lovirea executantului.
- Contactul executantului cu obiecte sau suprafete cu temperatura ridicata.
- Expunerea personalului la flacara deschisa (la utilizarea masinii de gatit tip aragaz, consumatoare de gaze naturale)
- Expunerea executantului la improscare cu abur de la oala sub presiune.
- Expunerea personalului prin atingere directa a unor instalatii electrice defecte sau conductori de alimentare cu izolatie defecta.
- Expunerea personalului prin atingere indirecta la curentul electric din instalatiile electrice datorita defectiunilor la instalatia de impamantare si legare la nulul de protectie.
- Expunerea personalului la scurgeri de gaze naturale (posibilitatea formarii de atmosfera inflamabila sau exploziva.
- Expunerea la substante iritante care intra in contact cutanat cu executantul la utilizarea lor pentru intretinerea curateniei la locul de munca si a vaselor (uneltelor de lucru).
- Expunerea la microorganisme care se depoziteaza in spatiile socio-sanitare, care intra in contact cutanat sau ingestia lor de catre executant.
- Agresarea executantului in incinta sau in afara unitatii de catre animale periculoase.
B. FACTORII DE RISC SPECIFICI MEDIULUI DE MUNCA
- Expunerea personalului la temperaturi ale aerului ridicate.
- Expunerea personalului la curenti de aer.
- Expunerea personalului la un iluminat necorespunzator datorita multiplelor spatii de lucru (spatii de depozitare a alimentelor, spatii de gatit)
- Expunerea personalului la zgomot sub limita maxima admisa datorita functionarii aparatelor si echipamentelor de munca utilizate in bucatarie.
- Expunerea personalului la radiatii electromagnetice (de la cuptorul cu microunde, fripteuza, aparate de bucatarie electrice).
- Calamitati naturale.
- Inhalare de gaze are si a aburilor in timpul prepararii hranei datorita nefunctionarii hotei.
C. FACTORI DE RISC PROPRII SARCINEI DE MUNCA
- Repartizarea sarcinii de munca executantului aflat in stare psiho-fizica necorespunzatoare.
- Repartizarea sarcinii de munca executantului fara a fi instruit sau cu o instruire sumara.
- Mentinerea in functiune a unor echipamente de munca si dotari necorespunzatoare tehnic.
- Tolerarea pe cale ierarhica a nerespectarii de catre executant a prevederilor de securitate si sanatate in munca.
- Repartizarea executantului a unei alte sarcini de munca.
- Stres datorat organizarii neadecvate a muncii si repartizarea neadecvata a sarcinilor de munca.
- Supradimensionarea sarcinii de munca prin prelungirea programului de lucru.
- Expunerea personalului la suprasolicitari fizice (efort fizic si dinamic).
D. FACTORI DE RISC PROPRII EXECUTANTULUI
- Efectuarea gresita de catre executant a unor operatii sau faze de lucru (umplerea oalei sub presiune peste valoarea admisa, aprinderea focului la masina de gatit).
- Deplasarea sau stationarea in zone periculoase (zona de manevra a mijloacelor de transport, CT).
- Caderea personalului de la acelasi nivel prin dezechilibrare, impiedicare, alunecare.
- Prezentarea la lucru a executantului in stare psiho-fizica necorespunzatoare (sub influenta alcoolului, al medicamentelor, oboseala etc.)
- Reactii neadecvate in situatii periculoase (scurgeri de ulei fierbinte, aprinderea grasimilor din oale etc.)
- Neutilizarea de catre personal a echipamentelor de protectie si lucru.
Sursa: "37 Modele de Fise de evaluare a riscurilor"
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus