Cand se poate face examinarea medicala de medicina muncii la angajare

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
08 Aprilie 2015
08 Aprilie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
securitatea munciimedicul de medicina munciimedicina muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impreuna cu specialistii PortalSSM.ro, vom stabili care este perioada de timp (nr. de zile) pana cand se poate face examinarea medicala de medicina muncii la angajare.

Luam ca exemplu situatia in care astazi s-a angajat un salariat. La dosarul depus de el pentru concursul de angajare este depusa adeverinta medicala emisa de medicul de familie din care sa reiasa ca este clinic sanatos. Programarea examinarii de medicina muncii s-a facut la o saptamana de la angajare - 7 zile lucratoare, din cauza faptului ca medicii nu au avut alta data disponibila.

Este corect sa avem acoperire pentru aceste 7 zile cu adeverinta emisa de medicul de familie?

Raspunsul specialistilor: Examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze.
 
Articolul 15 din Hotararea de Guvern nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede urmatoarele:
 
Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
  1. lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
  2. lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
  3. lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Legislatia explica foarte clar faptul ca examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca. Prin urmare, examenul medical la angajare se efectueaza inainte de angajarea cu contract individual de munca a lucratorului.
 
Atentie la faptul ca examinarile medicale profilactice, deci si examenul medical la angajarea in munca, se face in baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional, completata in mod obligatoriu la toate rubricile si semnata de catre angajator.

Mai mult, medicul de medicina muncii este cel care poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.
 
In concluzie, nu este legal sa avem „acoperire pentru aceste 7 zile cu adeverinta emisa de medicul de familie”.

Sursa: PortalSSM.ro

 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]