Editorial, 15.12.2008 - Gabriela Chirazof
M-am hotarat sa scriu acest editorial dupa ce, citind un articol din presa in care o mamica ne dezvaluia ca a stat in concediul de maternitate un an si 6 luni, am constatat ca se mai face confuzie intre cele doua notiuni: concediul pentru maternitate si concediul pentru cresterea copilului. Iata pe scurt o prezentare a celor doua concedii.
Concediul medical si indemnizatia de maternitate sunt reglementate in principal de dispozitiile O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si de normele metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.825/2005.
Durata concediului de maternitate nu poate fi mai mare de 126 de zile calendaristice. Concediile pentru sarcina (de regula de 63 zile inainte de nastere) si lauzie (63 de zile dupa nastere) se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Dreptul la concediul si indemnizatia de maternitate este conditionat de plata de catre angajator a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea acestuia este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din O.U.G. nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sunt reglementate de O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.
Dupa cum reiese chiar din denumirea lui, acest concediu poate dura pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).
Beneficiarii dreptului de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului sunt persoanele persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii acestuia, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2009 aceste persoane beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
Dupa cum se observa, cele doua concedii si drepturile rezultate din acordarea lor trebuie privite separate, ele putand exista independent unul fata de altul, caci nu orice persoana care beneficiaza de concediul pentru maternitate este obligatoriu sa beneficieze ca mamica de concediul pentru cresterea copilului, dupa cum nu orice mamica care se afla in cresterea copilului este obligatoriu sa beneficieze de concediul de maternitate. Mai mult, exista posibilitatea ca persoana sa nu beneficieze de nici unul dintre cele doua concedii daca nu indeplineste conditiile de acordare a lor.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________