Siguranta la locul de munca. Ce trebuie sa stie toti angajatii

ghilotinasiguranta
Siguranta la locul de munca. Ce trebuie sa stie toti angajatii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Siguranta la locul de munca este esentiala pentru a asigura un mediu de lucru productiv si fara accidente. Iar, in acest proces, angajatii joaca un rol important, mai ales in ceea ce priveste utilizarea responsabila a echipamentelor de birou. Asadar, iata ce trebuie sa stie acestia, astfel incat totul sa se desfasoare in conditii de maxima securitate.

Fie ca este vorba de un birou, fie de o fabrica, siguranta angajatilor este primordiala. Iar ei trebuie instruiti, astfel incat sa cunoasca toate regulile de siguranta si securitate din domeniul in care profeseaza. Asadar, ei trebuie sa stie ce au de facut si cum, indiferent ca lucreaza intr-un birou sau intr-o fabrica. Pentru asta, angajatorul trebuie sa se asigure ca, cel putin o data pe an, toti angajatii sunt instruiti astfel incat sa cunoasca regulile de siguranta si securitate.

Angajatii trebui sa cunoasca si sa respecte normele de siguranta

Fiecare loc de munca, fie ca vorbim de un birou, un magazin, o institutie sau o fabrica, are un set de norme si regulamente de siguranta, adaptate specificului sau. 

Este responsabilitatea fiecarui angajat sa cunoasca si sa respecte aceste reguli. Asta, bineinteles, dupa ce angajatorul s-a asigurat ca angajatului i s-au prezentat si exemplificat toate cele detaliate mai sus. Iar acest lucru poate include de la purtarea echipamentului de protectie pana la respectarea procedurilor de siguranta in caz de urgenta sau manipularea unor masinarii sau instrumente.

Angajatii trebuie sa utilizeze corect echipamentele

Echipamentele de lucru, fie ca sunt simple unelte (un ciocan sau un laptop) sau masini complexe (o ghilotina de hartie sau o masina de taiat banda), trebuie utilizate conform instructiunilor. Folosirea necorespunzatoare a echipamentului nu doar ca reduce eficienta, dar poate creste si riscul de accidente. Astfel, este important ca, inainte de a folosi aceste instrumente, angajatul sa fie instruit de cate ori este necesar pentru a se asigura ca a inteles cum sa le foloseasca corect.

Angajatii trebuie sa mentina ordinea si curatenia la locul de munca

Un spatiu de lucru dezordonat poate fi un teren propice pentru accidente si caderi. Este esential ca fiecare angajat sa-si mentina spatiul de lucru ordonat si curat, eliminand orice posibile obstacole sau materiale care ar putea cauza accidente.

Ar fi bine ca fiecare angajat sa raporteze orice problema sau risc apare

Angajatii trebuie incurajati sa raporteze orice echipament defect, conditiile de lucru nesigure sau orice alta problema care ar putea reprezenta un risc. Intotdeauna este mai eficient ca problemele sa fie sesizate imediat, pentru a putea fi rezolvate cat mai repede si pentru a evita orice posibil accident. Comunicarea este cea care poate preveni accidente grave, fie ca vorbim de un mediu de lucru stresant si periculos, fie de un mediu ce nu pune mari probleme de siguranta.

Firma angajatoare trebuie sa incurajeze angajatii sa participe la instruiri si exercitii de securitate

Instruirile si exercitiile periodice de securitate sunt extrem de importante in fiecare firma si institutie. Acestea nu numai ca ofera informatii valoroase despre cum sa actioneze toti cei prezenti in diferite situatii, dar ajuta angajatii si sa fie mereu pregatiti in caz de urgenta.

Angajatii trebuie sa cunoasca manevrele de acordare a primului ajutor

Cunoasterea manevrelor simple si de baza a primului ajutor este esentiala. In cazul unui accident, capacitatea de a oferi asistenta initiala poate face diferenta. Asadar, indicat ar fi ca firma sa puna la dispozitia angajatilor si astfel de cursuri.

Angajatii trebuie sa aiba grija de sanatatea fizica si psihica

Sanatatea fizica si psihica poate influenta capacitatea de a lucra in siguranta. Angajatii trebuie sa fie constienti de starea lor de sanatate si sa caute asistenta medicala sau sprijin psihologic daca este necesar.

In concluzie, siguranta la locul de munca este responsabilitatea fiecarui angajat, dar si a angajatorului. Prin respectarea normelor de siguranta, utilizarea corecta a echipamentului, mentinerea unui mediu de lucru sigur si comunicarea eficienta, fiecare angajat contribuie la crearea unui mediu de lucru sanatos si sigur pentru toti.

Sursa foto: freepik.com

 


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ghilotinasiguranta

Data aparitiei: 18 Ianuarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Siguranta la locul de munca. Ce trebuie sa stie toti angajatii Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]