Vesti bune pentru beneficiarii sistemului de asistenta sociala. Noi standarde de calitate

asistenta socialaasistati socialbeneficiari asistenta sociala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a lansat in dezbatere publica un proiect de Ordin de ministru de revizuire a standardelor minime de calitate in domeniul serviciilor sociale. Standardele, care nu au mai fost revizuite din anul 2015 si sunt prevazute in Programul de Guvernare 2018-2020, se adreseaza tuturor categoriilor de persoane aflate in dificultate (copii, batrani, persoane cu handicap), dar, in mod special, minorilor.

Printre masurile nou introduse se numara obligatia centrelor rezidentiale de a lua masuri astfel incat beneficiarii sa aiba acces permanent la hrana, care sa fie disponibila si in perioadele dintre mesele obligatorii de peste zi. Concret, in fiecare centru vor trebui sa existe frigidere care sa contina fructe si legume proaspete, alimente neprocesate si desert, la care beneficiarii sa aiba acces oricand si daca doresc. In ceea ce priveste situatia copiilor care frecventeaza gradinita sau scoala se va pune la dispozitia acestora o gustare consistenta, intre micul dejun si pranz, pregatita sub forma de pachet. Beneficiarii vor primi o alimentatie suficienta, adecvata, corespunzatoare varstei, starii de sanatate, nevoilor si preferintelor si vor fi implicati in procesul de alegere a alimentelor si cel de preparare a hranei.

O alta noutate o reprezinta majorarea sumelor de bani alocate copiilor institutionalizati pentru achizitionarea de imbracaminte, incaltaminte si alte nevoi personale, care vor fi acordate direct beneficiarilor, astfel incat acestia, sub indrumarea persoanei de referinta din cadrul centrului, sa isi poata achizitiona ce produse doresc. Astfel, nu vor mai fi achizitionate centralizat bunuri, la nivel de DGASPC, ci se vor atribui sume de bani fiecarui copil, pentru a evita eventuala discriminare a acestora in societate, pe motiv ca poarta haine identice si de aceleasi culori. Copiii trebuie sa detina obiecte de imbracaminte si incaltaminte curate, decente si neuzate; tinute variate, colorate si vesele, adaptate varstei si potrivite pentru fiecare anotimp al anului. Sunt interzise orice fel de practici de "uniformizare" a copiilor, prin cumpararea de produse identice pentru toti copiii din centru sau dintr-o grupa/modul.

Proiectul de Ordin mai prevede si organizarea de petreceri la zilele de nastere ale copiilor institutionalizati, dreptul acestora de a primi cadouri, dar si al celorlalti copii de a participa la aceste evenimente. Totodata, documentul mai precizeaza ca vor trebui organizate excursii trimestrial si o tabara anual, dar si activitati de socializare, sportive, culturale, educationale, de recreere.

La capitolul Sanatate, in fiecare centru se vor asigura conditiile necesare pentru protejarea sanatatii copiilor, promovarea unui stil de viata sanatos si asigurarea accesului la serviciile medicale necesare, astfel incatcopiii sa traiasca si sa se dezvolte intr-un mediu de viata care sa le protejeze sanatatea fizica, psihica si emotionala si sa le asigure accesul la toata gama de servicii medicale, in concordanta cu nevoile fiecaruia. Furnizorii de servicii sociale vor avea obligatia de a asigura prezentarea fiecarui copil la un consult stomatologic cel putin o data pe an.

In ceea ce priveste Invatamantul, in fiecare centru se va asigura respectarea dreptului copilului la educatie si se va facilita accesul acestuia la toate nivelele de invatamant si institutiile de invatamant prevazute de lege, precum si la programe de orientare vocationala si de formare profesionala. Astfel,copilultrebuie sa beneficieze de toate conditiile necesare pentru a urma invatamantul general obligatoriu s, in functie de gradul de dezvoltare si de maturitate, dorintele si aspiratiile fiecaruia, de a avea acces la alte categorii sau nivele de invatamant (invatamant secundar si tertiar, invatamant special si special integrat, invatamant tehnic si profesional).Fiecare centru se va asigura ca niciun beneficiar nu prezinta abandon scolar, iar cel putin 90% din beneficiarii centrului nu prezinta corigenta/repetentie la sfarsitul unui an scolar. Standardele minime de calitate reprezinta cerintele minimale privind eficacitatea si eficienta activitatilor desfasurate in raport cu nevoile beneficiarilor, obiectivele asumate, rezultatele asteptate. Furnizorii de servicii sociale primesc licentele de functionare daca indeplinesc criteriile prevazute in aceste standarde.

Noile standarde minime de calitate, aprobate prin ordin al ministrului muncii, vor intra in vigoare dupa parcurgerea procedurii de transparenta decizionala si publicarea acestora in Monitorul Oficial al Romaniei.

Acestea vor sta la baza revizuirii standardelor minime de cost, in baza carora se aloca sume de la bugetul de stat pentru finantarea serviciilor sociale.



Sursa: MMJS



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asistenta socialaasistati socialbeneficiari asistenta sociala

Data aparitiei: 22 Octombrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vesti bune pentru beneficiarii sistemului de asistenta sociala. Noi standarde de calitate Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]