Elaborarea instructiunilor proprii - persoana responsabila
Intrebare: As dori sa stiu daca la elaborarea instructiunilor proprii, trebuie specificat dupa fiecare articol persoana responsabila.
Ex: Atr.16. Se interzice demontarea manometrului daca presiunea indicata pe cadran nu a scazut la zero.
Raspund: operatorul de extractie, operatorul principal.
Raspuns: Angajatorul are obligatia legala de a asigura elaborarea de instructiuni proprii pentru completarea si/sau aplicarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca, tinand seama de particularitatile activitatilor si ale unitatii/intreprinderii, precum si ale locurilor de munca/posturilor de lucru – conform art. 13, lit. e) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca si art. 15, alin (1), pct. 3 din Hotararea de Guvern nr. 1425 din 11 octombrie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu completarile si modificarile ulterioare.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
40 Modele de Regulament Intern
Indatoririle de serviciu sunt sarcini profesionale stabilite in: contractul individual de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare, fisa postului, deciziile scrise, dispozitiile scrise ori verbale ale conducatorului direct sau ale sefilor ierarhici ai acestuia.
Conform acelorasi acte normative citate mai sus, angajatorul are obligatia de a stabili pentru lucratori, prin fisa postului, atributiile si raspunderile ce le revin in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzator functiilor exercitate.
In concluzie, legea nu prevede in mod expres ca dupa fiecare articol sa fie specificat cine este persoana responsabila. Daca angajatorul considera necesar acest lucru, el o poate face. Insa nu este suficient, pentru ca legea il obliga sa introduca apoi toate aceste responsabilitati in fisele posturilor.