Numim timp de munca orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare, arata art. 111 din Codul muncii.
"Un salariat solicita reducerea programului de lucru de la 40 ore/saptamana la 32 ore/saptamana, astfel de marti pana vineri cate 8 ore/zi. Cum se poate completa in Declaratia 112 norma de lucru si cum se transmite in Revisal?"
Pentru a intelege exact cum veti proceda, va mentionam ad literam:
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Anexa 1.2 Anexa asigurat sectiunea A, la Randul 3 "Tip contract munca din punct de vedere al timpului de lucru" - se completeaza cu:
- "N" - pentru norma intreaga (6, 7, 8 ore); sau - "Pn" (partial P1, P2 ... P7), unde "n" reprezinta numarul de ore zilnice de contract partial.
In cazul salariatului al carui program de lucru este de 8 ore pe zi/32 ore pe saptamana, apreciem ca in Formularul 112, in Anexa asigurat la Randul 3 se va completa „N- norma intreaga” intrucat informatiile solicitate la acest rand vizeaza numarul de ore zilnice.
Randul 5 ”Ore lucrate efectiv in luna” – se completeaza numarul de ore efectiv lucrate in luna – 128 ore.
Randul 7 ”Total zile lucrate” – se completeaza cu numarul total de zile lucrate – 16 zile.
In Revisal se va inregistra in baza actului aditional:
Durata timp de munca: Cu timp partial
Repartizare timp de munca: Inegal
Timp interval repartizare:Ore/saptamana
Timp de munca: 32 ore.
Sursa: PortalCodulMuncii