"Conform noii legislatii, un salariat care are contract individual de munca, dar si un contract de management, in urma contractului de management ce contributii trebuie sa plateasca (angajat+angajator)?"
Raspuns:
Incepand cu data de 01.07.2010, in conformitate cu prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj. Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Rezolvati rapid orice problema de calcul salarii, deduceri personale, tichete de masa, salarizare!
Totul in conformitate cu noile modificari ale Codului Fiscal!
CLICK AICI PENTRU DETALII
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Concedierea perfect legala
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Asadar, conform prevederilor legale citate, platitorii veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale, au obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.
O.U.G nr. 58/2010 nu prevede ce se intelege, in sensul acestui act normativ, prin venituri de natura profesionala. Asa fiind, calificarea veniturilor obtinute in baza unui contract de management drept venituri de natura profesionala, urmeaza sa fie facuta in functie de dispozitiile normelor metodologice de aplicare a O.U.G nr. 58/2010, ce urmeaza a fi elaborate in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a ordonantei.
Din punctul nostru de vedere, veniturile obtinute in baza unui contract de management sunt venituri profesionale intrucat managerul presteaza activitatile generatoare ale acestor venituri in baza pregatirii sale profesionale. Insa, un termen poate avea un anumit inteles in sensul unui act normativ si alt inteles in sensul altui act normativ. De aceea, consideram ca, aceasta problema urmeaza sa fie clarificata de normele metodologice de aplicare a O.U.G nr. 58/2010.
In ceea ce priveste declararea contributiilor, de asemenea, consideram ca sunt necesare completari si modificari ale procedurii de declarare a contributiilor. In prezent, actele normative care reglementeaza aceste proceduri nu fac referire si la modalitatea de declarare a contributiilor datorate in baza O.U.G nr. 58/2010.