Salariile reprezinta unul dintre costurile principale ale majoritatii companiilor. Avand in vedere acest lucru, este esentiala monitorizarea periodica a acestora, iar o serie de raportari cu evolutia acestora vor sta la baza unor analize de business aprofundate. In plus, salariile sunt un factor important de motivare a angajatilor. Este important pentru acestia sa inteleaga eventualele variatii, datorate orelor suplimentare, sporurilor sau eventualelor modificari legislative.
Din punct de vedere operational, salariile sunt de obicei la granita dintre resursele umane si departamentul financiar-contabil. Ca si costuri ale companiei, costurile cu salariile trebuie si ele inregistrate, prin note contabile, in programul de contabilitate care centralizeaza tranzactiile financiare ale companiei.
De aceea, este de mare ajutor ca, daca de prelucrarea salariilor se ocupa specialistii de HR, datele sa poata fi transmise catre cei de la financiar in forme care sa-i ajute pe acestia din urma sa le prelucreze rapid. Mai concret, un program de salarii flexibil poate usura lucrul intre departamente fie prin diverse integrari posibile direct cu softurile de contabilitate, automatizand transferul de informatie, fie prin configurarea de note contabile cu costurile salariale, defalcate direct pe diverse nivele (tipuri de activitati, centre de cost, etc). Acestea pot fi apoi exportate in fisiere Excel, astfel incat departamentul de contabilitate sa-si poata importa automat informatiile.
Un program de salarizare performant va asigura acuratetea acestor date si transmiterea lor in timp util, pentru ca angajatii sa isi primeasca la timp retributiile. E important ca programul de salarii sa iti permita configurarea primelor, sporurilor, orelor suplimentare in mod clar, usor de definit si de identificat ulterior.
In acelasi timp, o aplicatie care se actualizeaza rapid, in functie de modificarile legislative aparute, este un „must have” pentru o firma moderna.
Tot daca vorbim despre un program de calcul al salariilor, managementul de top si departamentul HR vor fi interesate in esenta de date. Vorbim aici despre usurinta si precizia raportarii, de flexibilitatea elementelor ce pot fi urmarite sau de analizele de business ulterioare.
Care sunt beneficiile unui program de calcul al salariilor flexibil?
Atat la nivel operational (departamentul de HR si cel financiar-contabil), cat si la cel de management, un program de salarizare flexibil vine cu multiple beneficii pentru totii utilizatorii sai.
Programul de calcul al salariilor Sincron HR Software, de exemplu, a fost gandit special pentru a oferi flexibilitatea necesara ambelor tipuri de utilizatori.
Aplicatia permite setarea regulilor de business pentru Pontaj, unde definim diversele tipuri de ore pe care organizatia le utilizeaza. In acelasi timp, se pot defini reguli aferente si pentru salarii. Aici, pentru fiecare tip de ora definita in Pontaj, putem avea reguli legate de modul de calcul al salariilor (cum platim orele definite anterior). De aceea, face mult sens utilizarea unei suite care sa contina programul de pontaj impreuna cu programul de calcul salarii.
Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In plus, un program de salarizare flexibil, asa cum este cel de al Sincron HR Software, permite:
- Actualizarea aplicatiei cu modificarile legislative. Este cunoscut numarul mare de modificari ale legislatiei din zona HR din Romania. Avem modificari ale diverselor plafoane de calcul, ale taxelor catre stat, etc. O solutie care tine pasul cu toate aceste modificari si se actualizeaza pentru a le integra rapid este un beneficiu major pentru orice organizatie, care se asigura de respectarea legii, dar si a termenului de plata a salariilor,
- Realizarea automata a acestor actualizari este un alt beneficiu major, specific solutiilor in cloud. Aceasta se realizeaza automat de catre furnizor, prin noi release-uri. Daca vorbim despre o aplicatie pe care o instalam pe calculator, actualizarile vor trebui sa fie facute separat de fiecare data, clientul intrerupandu-se mai des - o modalitate mai dificila si necesitand timp si energie in plus,
- Posibilitatea configurarii multiple a calculului salarial, atunci cand legea permite acest lucru. Exista situatii in care legislatia indica o abordare generala, pe care o organizatie o poate utiliza diferentiat, in functie de context. O aplicatie flexibila va permite acest mod de calcul diferentiat, avand mai multe variante, toate in acord cu legislatia,
- Raportare simpla si clara, pentru a fi usor de urmarit ulterior. Top managementul urmareste regulat evolutia salariilor, avand in vedere impactul acestora in costurile organizatiei, dar si in motivarea salariatilor si atragerea de noi candidati. Din aceasta perspectiva, e important ca managementul sa poata urmari regulat evolutia acestora, sa poata face comparatii si analize (pe departamente, pe activitati, pe luni, dar si pe tipuri de angajati/ job-uri/ nivel de calificare etc),
- Interfata prietenoasa pentru utilizator si independenta acestuia. E important ca programul de salarii sa ofere suficiente detalii pentru ca utilizatorul sa inteleaga platforma, dar si sa aiba posibilitatea de a modifica, independent, diverse elemente de calcul salarial, daca are nevoie,
- Posibilitatea de extragere a rapoartelor consolidate pentru firmele mari sau multi-companie. Programul de salarizare Sincron HR Software da posibilitatea de urmarire a elementelor de cost pe centre de cost, tipuri de activitati, roluri, etc. Aceasta caracteristica ajuta direct atat managementul de top, cat si departamentul financiar contabil, unde salariile ajung ca si costuri.
In concluzie, un software HRM ce integreaza un program de salarizare flexibil este un “must have” pentru organizatia moderna, adaptata erei digitale. Acesta prezinta beneficii importante pe mai multe planuri.
Operational, ajuta departamentul de HR, care isi poate customiza elementele de calcul salarial sau aplica moduri de calcul in functie de tipurile de ore lucrate, specifice organizatiei. In plus, ajuta si departamentul financiar contabil, care primeste mai usor de la HR datele despre costurile cu salariile si eventual deja clasificate dupa diversele criterii agreate de inregistrare a costurilor.
Pentru managementul de top si monitorizarea sanatatii business-ului, acesta are la dispozitie datele necesare la timp, in format simplu si clar. La asta contribuie usurinta si precizia raportarii, dar si flexibilitatea elementelor ce pot fi urmarite. Ca atare, este posibila realizarea de analize de business complexe, ce pot sta la baza unor decizii informate cu privire la nivelul salariilor din cadrul fiecarei organizatii.