"Avem o persoana angajata din 2018 cu contract individual de munca de 4 ore/zi. La acel moment a completat declaratia contribuabilului (cea de mai jos) din care rezulta ca are functia de baza la noi, prin urmare a beneficiat si beneficiaza de deducere si tichete de masa.
Intre timp, aceasta persoana am inteles ca s-a angajat si in alta parte (informatie primita de la somaj ca urmare a notificarii de returnare a indemnizatiilor de somaj tehnic incasate) si refuza sa ne comunice daca isi mentine functia de baza la noi sau nu. Cum se procedeaza in aceasta situatie? La inceputul anului 2022 a refuzat completarea declaratiei contribuabilului pe anul 2022."
Raspunsul specialistilor:
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal:
In scopul determinarii impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se afla functia de baza se intelege:
a) pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de munca, locul unde are incheiat contractul individual de munca sau alte documente specifice, potrivit legii;
b) in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, locul declarat de persoanele fizice angajate. Angajatul are obligatia sa declare numai angajatorului la care a ales functia pe care o considera de baza, pentru un singur loc de munca, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere. Declaratia pe propria raspundere nu reprezinta un formular tipizat.
Functia de baza poate fi declarata de angajat si la locul de munca la care acesta realizeaza venituri din salarii in baza unui contract individual de munca cu timp partial. La schimbarea locului unde se afla functia de baza, angajatul are obligatia depunerii unei declaratii pe propria raspundere de renuntare la functia de baza la angajatorul ales initial.
Astfel, salariatul trebuie sa declare angajatorului locul unde are functia de baza intrucat desfasoara activitatea pentru mai multi angajatori. Aceasta declaratie este distincta de declaratia privind deducerea personala si inteleg ca salariatul nu a dat o astfel de declaratie.
Notificati angajatul in scris cu privire la faptul ca trebuie sa depuna declaratia privind functia de baza, mentionand ca in caz contrar incepand cu data de …..nu va mai beneficia de drepturile acordate potrivit legii la locul unde are functia de baza.
In cazul in care angajatul nu va da declaratia angajatorul nu-i va mai acorda drepturile recunoscute de lege a se acorda la functia de baza.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<