Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai a venit cu noi lamuriri, in cursul zilei de 16 ianuarie a.c. Acesta a declarat, pentru un post de televiziune, ca nu se doreste sub nicio forma desfiintarea Pilonului II de pensii. O dovada a acestui aspect este tocmai faptul ca administratorii de pensii private pot investi in parteneriate public-private:
„Nu a spus nimeni ca desfiintam Pilonul II de pensii. Mai mult de atat, le-am dat posibilitatea administratorilor din Pilonul II de pensii sa investeasca in parteneriatul public-privat. Un parteneriat care este 100% garantat de stat. Ce vreti dovada mai mare a faptului ca nu vrem sa desfiintam acest pilon, dand aceasta posibilitate de investitii in parteneriatele publice-private? Nu vrem sa deranjam, nu vrem sa suparam, nu vrem sa desfiintam, dar vrem sa informam corect, ca populatia trebuie sa stie corect ce este cu banii lor si cat s-a strans acolo, sa fie clar in posibilitatea sa ia o decizie in cunostinta de cauza”, a declarat ministrul Muncii, informeaza Mediafax.
De asemenea, la inceputul lui 2019 a fost redus si comisionul de administrare de la 2,5% la 2%, pentru administratorii de fonduri de pensii private. Comisionul pentru performanta a fost stabilit la 0,02-07% si se raporteaza la inflatie, potrivit OUG nr. 114/2018.
Din septembrie 2019 romanii pot renunta la contributia catre Pilonul II!
Concedierea perfect legala
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ministrul a mai atras atentia asupra unui aspect, facand referire la faptul ca romanii care au contribuit cel putin 5 ani la Pilonul II vor avea libertarea de a renunta la aceasta contributie de 3,75%, daca vor dori:
„Banii pe care i-ati depus la Pilonul II (in cazul retragerii de la acesta, dupa minimum cinci ani de cotizare - n.red.) raman acolo, iar in momentul in care iesim la pensie beneficiem de ei. Sub nicio forma nu te poti muta cu banii (de la Pilonul II la Pilonul I - n.red.). (...)Diferenta intre Pilonul I de pensii, care este un pilon social, si Pilonul II de pensii este ca prin Pilonul I, oricat am trai, vom avea pensia asigurata. In Pilonul II de pensie voi lua bani de acolo pana se va termina ceea ce am contribuit”, a concluzionat Marius Budai.
Va reamintim ca potrivit OUG 114/2018 retragerea din Pilonul II de pensii private obligatorii este posibila. O persoana participanta la un fond de pensii poate opta dupa 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii, adica Pilonul I.
In acest context, sumele de bani cotizate catre Pilonul II vor fi primite de catre participant abia atunci cand acesta va implini varsta de pensionare.
Pensia suplimentara, un beneficiu pe care angajatorul il poate oferi salariatilor? Nou proiect de lege de la Ministerul Muncii
Vesti bune pentru angajatii romani, in contextul in care ministrul muncii, Marius Budai, a facut un anunt interesant pentru cei care activeaza pe piata muncii din Romania.
Vorbim despre un nou proiect de lege propus de Ministerul Muncii care are in vedere sistemul de pensii romanesc. Asadar, este vorba despre acordarea unei pensii ocupationale suplimentare, beneficiu pe care chiar angajatorul l-ar putea oferi salariatilor...mai multe despre pensia suplimentara aici >>>