Prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut prevazut in contractul individual de munca, iar prin sporuri se intelege sporurile astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent.
Astfel, legiuitorul reglementand obligatia de a inregistra sporurile in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) a avut in vedere sporurile prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent.
Prin urmare, in registrul general de evidenta a salariatilor sporurile se inregistreaza astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca, in suma fixa sau procent. Daca nu sunt prevazute in contractul individual de munca nu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.
Cat despre sporul de noapte art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Atentie la faptul ca sporul de noapte se calculeaza conform legii la salariu de baza si se acorda obligatoriu salariatilor de noapte. Angajatorul nu poate acorda salariatilor drepturi mai mici decat cele prevazute de lege.
Asadar, daca sporul pentru munca de noapte este prevazut in contractul individual de munca in procent de 25% la salariu de baza tot astfel se va inregistra si in registrul general de evidenta a salariatilor si se va adauga la salariul de baza neputand fi inclus in cuantumul salariului.
Ulterior, numai daca procentul se modifica, modificarea va face obiectul unui act aditional si se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor.
In concluzie, daca in contractul individual de munca, sporul este inscris in procent, nu veti inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) sumele ce reprezinta sporul, ci procentul acestuia exact asa cum este mentionat in contractul individual de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro