Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de munca reaminteste absolventiilor ca pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurailor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, este necesar ca acestia sa se inregistreze la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta. Absolventii pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj, in conditiile in care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca si:
- nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului;
- nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, respective 500 lei.
Daca fac dovada ca, in perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii sau care nu se supun potrivit legii conditiei de acreditare, in vederea medierii pentru incadrare in munca, se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca.
Absolventul unei institutii de invatamant reprezinta, conform comunicatului ANOFM persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii. Acesata categorie de persoane poate beneficia de o indemnizatie de somaj in valoare de 250 lei, acordata pentru o perioada de 6 luni si este. Suma reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare. Indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
„Totodata, facem precizarea ca absolventii, inregistrati la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta, pot beneficia din bugetul asigurarilor pentru somaj de prime de incadrare, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni. Prima este egala cu valoarea indicatorului social de referinta, respectiv 500 lei.” se arata in comunicat.
In situatia in care absolventii primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza, in perioada de acordare a indemnizatiei, pentru o perioada mai mare de 12 luni, ei vor beneficia de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. De acest drept beneficiaza absolventii care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectiva sa il solicite agentiei judetene unde a fost inregistrat in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.
Potrivit aceluiasi comunicat, nu beneficiaza de drepturile prevazute anterior:
„- absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;
- absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
- absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
- absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
- absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza.”
In plus, daca persoanele care pe parcursul perioadei in care primesc indemnizatia de somaj, inclusiv absolventi, se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu, vor beneficia de o prima de incadrare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.
Totodata, persoanele care, in perioada in care li se acorda ndemnizatie de somaj, se incadreaza intr-o alta localitate si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul, primesc o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.
Atat prima de incadrare, cat si prima de instalare se restituie integral de catre angajat daca inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca.
Persoanele interesate pot obtine informatii suplimentare la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta, ale caror date de contact sunt disponibile la adresa: http://www.anofm.ro/contacteaza-ne.
Sursa: ANOFM