CCR respinge posibilitatea de a primi somaj in cazul detinerii unor depozite bancare

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
22 August 2016
22 August 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
somajprotectie socialaLegea nr. 76/2002
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Curtea Curtea Constitutionala (CCR) a respins, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 pct. IV lit. c) teza finala din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Exceptia a fost ridicata de Simona Elene Teodor in dosarul nr. 3.113/2015 al Tribunalului Brasov. Decizia de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate este definitiva si general obligatorie.

Curtea a constatat urmatoarele:

Prin incheierea din 19 noiembrie 2015,Tribunalul Brasov a sesizat CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 pct. IV lit. c) teza finala din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autoarea acesteia arata ca i s-a refuzat primirea indemnizatiei de somaj deoarece a avut depozite bancare, care produc dobanzi. Insa depozitele bancare respective reprezinta asigurarea unui trai confortabil la pensionare, fiind vorba despre sume provenite din salariul primit. Or, statul are obligatia de a asigura cetatenilot un trai decent. Asadar, interdictia de a primi indemnizatie de somaj in cazul detinerii unor depozite bancare contravine art.47 din Constitutie, referitor la un nivel de trai decent. Astfel, chiar daca s-ar admite sustinerile paratei "conform carora ar fi incasat venituri din dividende, raportat la cuantumul acestora, cu mult sub suma de 500 de lei avuta in vedere ca si indicator social de referinta, astfel cum il retine art. 5 pct. IV lit. c) teza finala din Legea nr. 76/2002, ne-am afla in fata unei incalcari evidente atat a art. 4 alin. (1) din Legea nr.76/2002, cat mai ales a art. 16 si art. 45 din Constitutie, facandu-se diferentiere clara intre persoanele autorizate conform legii si persoanele care pot obtine venituri din dividende, in situatia in care ambele categorii  ar obtin venituri sub un anumit cuantum fixat prin lege".

Tribunalul Bucuresti opineaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, deoarece dispozitia de lege criticata a fost edictata de legiuitor tocmai in virututea obligatiei sale de protectie sociala a cetatenilor sai, incadrandu-se in marja de apreciere a statului in privinta politiciii sale de protectie sociala. Legiuitorul este singurul in masura sa aprecieze asupra conditiilor in care pot fi acordate anumite masuri de protectie sociala, cum este si plata indemnizatiei de somaj. Totodata, arata ca prin critica de neconstitutionalitate , autoarea acesteia tinde la o adaugare la lege, ceea ce nu este posibil, singura autoritate legiuitoare fiind Parlamentul, iar rolul instantei judecatoresti este acela de a aplicare a legii, de interpretare a sa, conform principiului separatiei puterilor in stat.

Asadar, atat Guvernul, cat si Avocatul Poporului considera ca exceptia de neconstitutionalitate este inadmisibila.

Sursa: Monitorul Oficial



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]