Noul sistem de calcul va fi aplicat de la 1 ianuarie 2011, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX.
Actul normativ stabileste ca indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, si nu 75% din salariul de baza minim brut pe tara.
La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.
In acelasi timp, pentru absolventi ai institutiilor de invatamant care primesc ajutor de somaj, indemnizatia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.
Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei.
"Valoarea indicatorului social de referinta se modifica prin hotarare de guvern, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat an/an anterior", se arata in ordonanta.
Documentul mai stabileste ca persoanele al caror drept la indemnizatie de somaj a fost stabilit inainte de data intrarii in vigoare a ordonantei beneficiaza de acest drept in cuantumul aflat in plata la aceasta data. Persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj, iar repunerea in plata a acestui drept se realizeaza ulterior datei de intrare in vigoare beneficiaza de dreptul la indemnizatie de somaj in cuantumul astfel cum a fost stabilit si, dupa caz recalculat, pana la data suspendarii platii acestui drept, stabileste actul normativ.
Modificarea modului de stabilire a cuantumului indemnizatiei de somaj, prin eliminarea raportarii la salariul de baza minim brut, este explicata de Guvern prin faptul ca majorarea acestui salariu ar crea dificultati imediate in asigurarea resurselor pentru programele finantate din bugetul asigurarilor de somaj, dar si prin incercarea de "securizare" a furnizarii drepturilor conferite somerilor si multiplele recomandari ale organizatiilor financiare internationale referitoare la mentinerea preocuparilor pentru reducerea somajului, in vederea "activizarii" beneficiarilor de indemnizatie de somaj si a responsabilizarii lor cu privire la ocuparea unui loc de munca.
"Desi exista semne de ameliorare a situatiei de pe piata muncii concretizate prin scaderea ratei somajului, aceasta se dovedesc a fi inca timide, astfel incat, expectativa reluarii trendului de crestere a ocuparii este inca relativ prematura. Luand in considerare presiunea deja exercitata asupra bugetului asigurarilor pentru somaj, in situatia stabilirii unui nivel al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru 2011 mai ridicat decat cel din 2010, este previzibila crearea unor dificultati imediate in asigurarea resurselor pentru programele finantate din acest buget", explica Guvernul.
Potrivit sursei citate, la momentul actual, date statistice disponibile la nivelul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca releva faptul ca numarul somerilor indemnizati excede numarului somerilor neindemnizati, situatia statistica indicand la 31 octombrie 2010 faptul ca 329.182 persoane sunt someri indemnizati si 316.271 persoane someri neindemnizati.
"Din acest motiv se impune adoptarea de masuri imediate pentru reglementarea unor masuri de natura a proteja drepturile somerilor, dar si de a asigura sustenabilitatea bugetului asigurarilor pentru somaj, iar neadoptarea acestor masuri ar avea drept consecinte negative afectarea unui interes public, respectiv capacitatea de a acorda beneficiarilor drepturile prevazute de Legea 76/2002 privind asigurarilor pentru somaj", este motivarea Guvernului.
Executivul arata ca, prin aplicarea acestei modificari, cuantumul indemnizatiei de somaj va suferi o diminuare si estimeaza o reducere a cheltuielilor bugetare la asigurarilor pentru somaj de 168.000 lei in 2011, 555.000 lei in 2012, 518.000 lei in 2013 si tot 518.000 lei in 2014.
Sursa: MEDIAFAX