De 1 iunie salariatii pot beneficia de tichete cadou

31 Mai 2012
31 Mai 2012
1 iunietichete cadouLegea 193/2006Codul fiscalcontributiivaloare tichet cadou
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


 
Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca salariatii pot primi din partea angajatorilor cadouri pentru copii lor minori, cu ocazia celor mai importante sarbatori crestine (Pasti si Craciun), dar si pentru zile precum 8 martie.  Printre ocaziile in care salariatii pot beneficia de cadouri acordate de catre angajatorii lor se numara si ziua de 1 iunie Forma in care salariatii primesc de regula aceste avantaje este cea a tichetelor cadou.
 
Tichetele cadou, la fel ca si tichetele de masa si de cresa, sunt supuse unui anumit tratament fiscal privind plata impozitului si a contributiilor sociale obligatorie, in functie de suma toatala in care sunt acordate salariatilor.

Potrivit Legii 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, tichetele cadou reprezinta bonuri valorice emise de catre unitatile care desfasoara activitate in baza obtinerii unei autorizatii de la Ministerul Finantelor Publice. Ele pot  fi utilizate de catre angajatori pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, dar si pentru cheltuieli sociale.

Punctul 2.3 al art. 2 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 prevede ca angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale. Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita „Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale.

Angajatorii impreuna cu organizatiile sindicale sau cu reprezentantii salariatilor stabilesc in cuprisul Regulamentului intern de acordare a tichetelor cadou ocaziile pentru care vor acorda tichete cadou.

Valoarea unui tichet cadou este de 10 lei, asa cum prevede art. 7 alin. 3 din cuprinsul legii 193/2006, sau un multiplu de 10 lei, fara insa a depasi suma maxima de 50 lei, confom aceluiati articole de lege. Angajatii pot utiliza tichetele cadou in magazinele / centrele cu care emitentul lor are incheiat un contract, fiind insa interzisa acordarea unui rest de bani pentru ele.

Se platesc contributii pentru tichetele cadou?

Acordate cu ocazia zilei de 1 iunie drept cadou pentru copii minori ai salariatilor tichetele cadou sunt avute in vedere la stabilirea venitului impozabil.

Pct. 70 lit. i din cuprinsul Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal stipuleaza ca  la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si tichetele cadou, indiferent daca acestea au fost acordate potrivit destinatiei si cuantumului prevazute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

Concret, tichetele cadou acordate in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia zilei de 1 iunie, daca  valoarea cadoului oferit fiecarui angajat nu depaseste 150 RON, sunt tratate ca avantaje in natura si se au in vedere la stabilirea venitului impozabil. Un aspect important este acela ca, potirivit dispozitiilor art. 21, alin. 3, lit. c din Codul fiscal, tichetele cadou sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in limita unei cote de 2%.

In concluzie, tichetele cadou insa nu intra si in baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale obligatorii (pensie, somaj si sanatate).
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]