legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Contributii civile pentru mai mute tipuri de contracte

26 Ianuarie 2012
26 Ianuarie 2012
contributiisalariuvenituriasigurari sociale de sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:
 O persoana fizica, are mai multe tipuri de contracte, cu diverse persoane juridice: Contracte de drepturi de autor, Contract de comision, Conventii civile ÅŸi are ÅŸi Contract de munca .

 Dorim sa ÅŸtim ce obligatii fiscale are pentru fiecare tip de contract in parte. Trebuie sa plateasca contributia de sanatate, avand in vedere ca are ÅŸi calitatea de salariat? Dar daca nu ar avea aceasta calitate? Ce obligatii fiscale au societatile cu care are incheiate aceste contracte?

Raspuns:
Pentru contractul de drepturi de autor ÅŸi conventia civila, in baza carora persoana fizica realizeaza venituri de natura profesionala potrivit art. III din OUG 58/2010, cu modificarile ulterioare, platitorul de venit are obligatia retinerii ÅŸi virarii contributiei individuale de asigurari sociale ÅŸi contributiei individuale pentru ÅŸomaj, precum ÅŸi a impozitului pe venit in baza Codului fiscal (plata anticipata de 10% sau plata finala de 16%, in functie de optiunea beneficiarului de venit). Separat, pentru veniturile din conventia civila, potrivit prevederilor art. 257 alin. 2 lit. b ÅŸi alin. 3 din Legea 95/2006, cu modificarile ÅŸi completarile ulterioare, persoana fizica are obligatia declararii ÅŸi achitarii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, indiferent daca persoana respectiva are sau nu calitatea de salariat. In cazul veniturilor din drepturi de autor, persoana fizica are obligatia declararii ÅŸi achitarii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, numai daca nu are calitatea de salariat, conform prevederilor art. 257 alin. 2 lit. f din Legea 95/2006.
 
In plus, daca persoana in cauza obtinea veniturile din drepturi de autor in mod ocazional, pe langa veniturile din salarii, platitorul de venit nu avea obligatia retinerii ÅŸi virarii contributiilor sociale individuale (CAS ÅŸi ÅŸomaj), conform prevederilor art. III alin. 6 din OUG 58/2010, modificata ÅŸi completata prin OUG 82/2010.
   
 Pentru contractul de comision, platitorul veniturilor are obligatia retinerii ÅŸi virarii impozitului pe venit, conform art. 52 ÅŸi art. 521 din Codul fiscal (plata anticipata de 10% sau plata finala de 16%, in functie de optiunea beneficiarului de venit). Indiferent daca are sau nu calitatea de salariat, persoana fizica are obligatia declararii ÅŸi achitarii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu prevederile Legii 95/2006. in privinta contributiei de asigurari sociale, daca persoana fizica are calitatea de salariat, nu exista obligatia declararii ÅŸi achitarii contributiei. in situatia in care persoana fizica respectiva nu este salariat la un angajator ÅŸi obtine, exclusiv din contracte de comision sau din alte activitati independente, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut (care este de 2.022 lei in anul 2011), atunci persoana respectiva este obligata sa se asigure in sistemul public de pensii conform art. 6 pct. IV din Legea 263/2010. Persoana fizica este obligata sa declare un nivel minim de venituri asigurate de 35% din caÅŸtigul salarial mediu brut ÅŸi maxim de 5 ori valoarea acestuia ÅŸi sa achite contributia de asigurari sociale la nivelul cotei integrale corespunzatoare conditiilor de munca (art. 31 ÅŸi art. 36 din Legea 263/2010). La sistemul asigurarilor pentru ÅŸomaj, persoana fizica care obtine venituri din contracte de comision (activitati independente) se poate asigura optional, conform art. 20 din Legea 76/2002, cu modificarile ÅŸi completarile ulterioare.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]