Potrivit art. 1 din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheiere de contract individual de munca, denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma de tichete de masa, suportata integral pe costuri de angajator.
Tichetele de masa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar, si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.
In contractele colective de munca se stabilesc clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada, potrivit PortalCodulMuncii.ro:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precumsi valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile finanicare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentrucare se distribuie tichete de masa salariatilor;
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand sema de conditiile concrete de lucru in care isi desfaosara activitatea unele categorii de salariati, de proprietatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.
Sumele reprezentand costul imprimatelor contractate cu unitatea emitenta si primite de catre angajator se suporta de catre angajator din cheltuielile proprii.
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea si nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea., conform PortalCodulMuncii.ro.
Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) isi efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor si, respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum si de zile festive si de sarbatoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.