Tichete cadou reglementate in Regulamentul intern. Am procedat gresit?

tichete cadouregulamentul interncontractul colectiv de muncacadouri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce masura putem acorda ca angajator tichete cadou salariatilor, inscrise doar in Rgeulamentul intern al firmei, nu si in contractul colectiv de munca? Vom vedea in ce masura legea ne obliga sa procedam diferit. 
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Acordarea tichetelor cadou poate fi impartita din punct de vedere fiscal in doua situatii:
 
1. tichete cadou acordate cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 01 iunie, zilei de 8 martie
2. tichete cadou acordate cu alte ocazii decat cele prevazute la pct. 1.
 
In situatia de la pct. 1 in care se acorda salariatilor tichete cadou cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 01 iunie, zilei de 8 martie tratamentul fiscal este urmatorul:
 
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
 
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
 
Aceeasi reglementare o regasim in Codul fiscal si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b). Astfel, se poate acorda 150 lei/persoana neimpozabili si netaxabili cu contributii sociale atat sub forma de bani cat si sub forma de bunuri sau de tichete cadou. Limita de 150 lei se refera la persoana ceea ce inseamna ca se poate acorda 150 lei pentru salariat si 150 lei pentru fiecare copil minor. Intrucat suma de 150 lei este neimpozabila si netaxabila cu contributii sociale indiferent daca este acordata in bani sau in tichete cadou rezulta ca este mai avantajos sa se acorde salariatului o suma de 150 lei decat sa se achizitioneze tichete cadou de aceeasi valoare.
 
Cu alte cuvinte, nu este nicio diferenta de tratament fiscal daca se se acorda tichete sau bani in suma de 150 lei cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 01 iunie, zilei de 8 martie.
 
Ceea ce depaseste 150 lei/persoana acordate cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 01 iunie, zilei de 8 martie reprezinta venit impozabil si taxabil cu contributii sociale indiferent ca se acorda in bani, tichete sau bunuri.
 
Acordarea cadourilor in suma de 150 lei cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 01 iunie, zilei de 8 martie trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca (individual sau colectiv).
 
2. In situatia de la pct. 2, mentionam ca Normele metodologice de aplicare art. 142 din Codul fiscal stabilesc ca, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal. Daca angajatorul doreste sa ofere salariatilor cadouri cu alte destinatii sociale decat cele enumerate la art. 76 alin.(4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal se recomanda ca acordarea acestora sa fie facuta sub forma tichetelor cadou.
 
Asadar, daca angajatorul acorda pentru alte destinatii sociale prevazute in contractul de munca tichete cadou, acestea vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit dar vor fi excluse din baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoare.
 
Normele metodologice de aplicare art. 142 din Codul fiscal stabilesc ca, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
 
Legea care reglementeaza acordarea tichetelor cadou este Legea nr. 165/2018.
 
Asa cum observati, prevederea legala mai sus citata exclude din baza de calcul al contributiilor sociale tichetele cadou acordate potrivit Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare si a Normelor metodologice de aplicare aprobate prin Hotararea Guvernului ne. 1045/2018, publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019, pentru cheltuieli sociale.
 
Astfel, conform art. 15 alin. (1) din Legea nr. 165/2018, tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate ocazional, angajatilor, pentru cheltuieli sociale.
 
Angajatii pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuieli sociale (art. 11 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare aprobate prin H.G. nr. 1045/2018).
 
Prin urmare, numai tichetele cadou acordate pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale, prevazute de contractul de munca altele decat cele prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal (alte ocazii decat ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, 8 martie) nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale indiferent de valoarea tichetelor cadou.
 
Daca tichetele cadou sunt acordate cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, 8 martie, ele vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiile sociale daca depasesc suma de 150 lei.
 
Acordarea tichetelor cadou pentru aceste destinatii trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca (individual sau colectiv). Astfel, conditia nu este indeplinita daca acordarea tichetelor cadou este prevazuta in regulamentul intern.
 
In consecinta, pentru ambele situatii acordarea trebuie sa fie reglementata in contractul de munca (colectiv sau individual).
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro!
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete cadouregulamentul interncontractul colectiv de muncacadouri

Data aparitiei: 09 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tichete cadou reglementate in Regulamentul intern. Am procedat gresit? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]