Pasii legali: Negocierile colective obligatorii la societatile cu peste 21 de salariati

negocierecontract colectiv
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La societatile cu peste 21 de salariati, negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie. Negocierea colectiva are loc in fiecare an, dupa cum urmeaza:

- dupa cel putin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmata de incheierea contractului colectiv de munca, sau de la data intrarii in vigoare a contractului colectiv de munca;

- cu cel putin 30 de zile anterior expirarii contractelor colective de munca incheiate pe un an.

Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile si are ca obiect, cel putin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.

Un prim pas ar fi initiativa negocierii.

Initiativa negocierii apartine patronului.

In cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 15 zile de la formularea cererii.

Pasul 2: Convocarea reprezentantilor salariatilor.

In termen de 15 zile de la data formularii cererii de catre reprezentantii salariatilor, patronul trebuie sa convoace partile in vederea negocierii contractului colectiv de munca.

In cele ce urmeaza va prezetam un model de convocator:

„CONVOCATOR

Nr. ………./xx.xx.2010

In vederea participarii la negocieri trebuie sa procedati la alegerea reprezentantilor dvs. Acestia se alerg prin vot secret, de catre cel putin jumatate plus unu din numarul total de salariati ai unitatii, S.C. ……… S.R.L., in conditiile stabilite de art. 224-229 din Codul muncii. Va rugam ca pana pe data de ……… sa prezentati procesul-verbal privind alegerea reprezentantilor salariatilor desemnati in vederea deschiderii negocierii contractului colectiv de munca la nivel de unitate.

In temeiul dispozitiilor art. 236 alin. (2) din Codul muncii si ale art. 3 alin. (5) din Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca, reprezentantii salariatilor sunt invitati sa se prezinte in ziua ………., orele …….., la sediul nostru din …….. …….. in sala de consiliu, in vederea comunicarii informatiilor pe care angajatorul le pune la dispozitia sindicatului/reprezentantilor salariatilor precum si a stabilirii locului si calendarului reuniunilor.

Departamentul financiar – contabilitate si Departamentul personal – salarizare, vor afisa prezentul convocator la loc vizibil, la sediul angajatorului.

  Data emiterii:          Director General,

            Administrator,

  …………….            ………………..”

 

Pasul 3: Intocmirea procesului-verbal, la prima reuniune a partilor. Se precizeaza:

  - informatiile pe care patronul le va pune la dispozitie delegatiilor sindicali sau ai salariatilor si data la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie; informatiile trebuie sa permita o analiza comparata a situatiei locurilor de munca, a clasificarii profesiilor si meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru si a organizarii programului de lucru;

  - locul si calendarul reuniunilor.

  Pasul 4: Desfasurarea negocierii care trebuie finalizata in termen de 60 de zile de la initierea negocierii. La fiecare intalnire se incheie un proces-verbal in care sunt mentionate opiniile dezbaterii, propunerile si deciziile luate.

  Pasul 5: Modificarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate. Toate modificarile consemnate in procesele-verbale vor fi inserate in contractul colectiv de munca la nivel de unitate.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
negocierecontract colectiv

Data aparitiei: 29 Octombrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pasii legali: Negocierile colective obligatorii la societatile cu peste 21 de salariati Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]