a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Nu neglijam faptul ca, referitor la impozitul pe venit, asa cum reiese din Codul Fiscal, ajutoarele pentru nastere nu intra in baza de calcul astfel cum este prevazut in contractul de munca.
"De aceea, pentru ca acest ajutor sa nu intre in baza de calcul al impozitului pe venit trebuie sa reglementati conditiile in care se acorda ajutorul (cuantum, cum se acorda, documente necesare , etc) in contractual individual sau colectiv de munca si sa acordati ajutorul in aceste conditii.
Aceeasi prevedere privind ajutorul de nastere o regasim si la contributii sociale la art. 142 lit. a) din Codul fiscal.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu pentru PortalCodulMuncii.ro
Legis Plus Legislatia Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul HR-istului