Ajutor pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale si boli grave. Conditii pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale
Intrebari: Avem un angajat caruia i-a ars casa intr-un incendiu. Poate societatea sa-i acorde un ajutor financiar? Intra acest ajutor in sfera ajutoarelor neimpozabile pentru calamitati naturale produse in gospodarii? Ce dovada trebuie sa aduca angajatul?
De asemenea, avem un angajat care are cancer. Putem sa-i acordam un ajutor financiar neimpozabil pentru boli grave si incurabile?
Raspuns: In ceea ce priveste impozitul pe venit, art. 55 alin. (1) din Codul fiscal stabileste ca sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
La alin. 4) acelasi articol prevede ca, printre altele, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile astfel cum este prevazut in contractul de munca.
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Aceeasi prevedere o regasim si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 296 indice 15 din Codul fiscal astfel: - Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4, urmatoarele:[...]
b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.