O noua ordonanta privind somajul tehnic. Avocatii si alti liber-profesionisti vor beneficia de indemnizatie!

ordonanta somaj tehnicavocati indemnizatie somaj tehnicoug liber profesionisti somaj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La jumatatea saptamanii in curs, Guvernul a aprobat proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG 30/2020. Una dintre masurile importante care intra in vigoare se refera la indemnizatia de somaj tehnic care va putea fi acordata si altor categorii de activitati si profesionisti. 
 
De asemenea, a fost adoptata ordonanta de urgenta prin se modifica OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Detalii aici!

In ce priveste ordonanta pentru modificarea OUG 30/2020, schimbarea clarifica, de exemplu, situatia avocatilor care vor putea beneficia de aceeasi indemnizatie stabilita anterior prin art. XV din OUG 30/2020. Sunt incluse, totodata, ca beneficiari ai masurilor de protectie reglementate, "persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic, cuprinse in Registrul artelor spectacolului administrat de Ministerul Culturii, care obtin venituri exclusiv din aceasta activitate".
 
De asemenea, persoanele care realizeaza venituri din mai multe activitati si pentru care sunt aplicabile mai multe masuri de protectie sociala pot beneficia de una singura, cea mai avantajoasa, in baza optiunii exprimate la solicitare.

Ordonanta de urgenta modifica si completeaza OUG nr. 30 si 32 din 2020 si vizeaza protectia sociala a unor categorii profesionale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. Executivul a prelungit termenul pentru solicitarea indemnizatiei aferenta lunii martie cu 5 zile lucratoare pentru profesionistii definiti de Codul civil. 
 
Pentru categoriile nou introduse, avocatii, respectiv pentru cooperatiile care vor putea depune documentatia pentru persoanele cu care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005, termenul in care poate fi solicitata indemnizatia este de 10 zile lucratoare de la intrarea in vigoare a actului normative, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Muncii.
 
Noua ordonanta stabileste ca avocatii care si-au intrerupt activitatea partial pot beneficia, pe perioada starii de urgenta, de o indemnizatie lunara de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor de stat pentru anul 2020, daca in luna pentru care solicita indemnizatia au realizat incasari cu minimum 25% mai mici decat media lunara pe anul 2019, dar nu depasesc castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020.
 
Noile schimbari aduc si intarzieri la plata indemnizatiilor de somaj tehnic pentru acele categorii care vor beneficia de aceste modificari:
 
"Se prelungeste termenul de depunere a solicitarilor pentru indemnizatiile prevazute de art. XV, astfel incat acestea sa poata fi prelucrate pe masura ce se transmit cererile de acordare a indemnizatiilor, cu 5 zile lucratoare pentru categoriile deja reglementate si se stabileste la 10 zile lucratoare pentru categoriile nou introduse prin prezentul proiect de act normativ.
 
In schimb, proiectul privind OUG 158/2005 - concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate – propune modificarea termenului de decadere in interiorul caruia se poate solicita plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, oferite in contextul actual, de la 90 de zile la 180 de zile de la data incetarii perioadei starii de urgenta.
 
Se asteapta, totodata, ca mai multe masuri prin OUG privind rectificarea bugetara sa fie aplicate: cresterea sumelor alocate pentru sanatate si cresterea alocarilor catre zona de munca si protectie sociala, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate platil, potrivit anuntului facut de premierul Ludovic Orban.
 
Acesta a precizat, totodata, ca la rectificarea bugetara va fi majorat plafonul pentru creditele garantate de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii de la 5 la 15 miliarde, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar pentru investitii pentru cat mai multe intreprinderi mici si mijlocii care vor accesa aceste produse puse la dispozitie de guvern (credite care sunt garantate si cu dobanda subventionata).
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ordonanta somaj tehnicavocati indemnizatie somaj tehnicoug liber profesionisti somaj

Data aparitiei: 15 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

O noua ordonanta privind somajul tehnic. Avocatii si alti liber-profesionisti vor beneficia de indemnizatie! Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]