Un salariat poate inceta in mod unilateral contractul individual de munca, fara a fi obligat sa-si motiveze decizia. In acest sens, el va comunica angajatorului, printr-o notificare scrisa, incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea termenului de preaviz mentionat in contractul de individual de munca.
De regula, salariatului isi depune demisia (notificarea scrisa) la registratura societatii, angajatorul fiind obligata sa i-o inregistreze. Din acest moment incepe sa curga termenul de preaviz, care potrivit prevederilor legal nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Scopul preavizului este acela de asigura angajatorului o perioada de timp in care sa caute un inlocuitor pentru salariatul demisionar, timp in care salariatul va fi in obligat sa:
- sa se prezinte la locul de munca si sa isi indeplineasca atributiile de serviciu;
- sa respecte obligatia de fidelitate, respectiv sa nu exercite o activitate care se afla in concurenta cu cea pe care o presteaza pentru angajatorul sau si sa asigure confidentialitatea datelor si informatiilor la care are acces potrivit atributiilor de serviciu;
- sa respecte prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca;
- sa respecte masurile de securitate si sanatate in munca.
Asadar, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele pe durata preavizului. Salariatul va putea fi sanctionat disciplinar (inclusiv cu desfacerea contractului individual de munca) daca incalca obligatiile pe care le are in conformitate cu normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
In masura in care angajatorul considera ca se poate lipsi de munca pe care salariatul ar urma sa o presteze in
perioada de preaviz, poate renunta total sau partial la preaviz. In acest caz, contractul individual de munca va inceta la data la care angajatorul a renuntat la preaviz.
Cu consideratie,
Marcel Vasile
Avocat senior
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<