Principalele obligatii ale salariatului demisionar

24 Februarie 2014
24 Februarie 2014
concediereobligatii salariat demisionarobligatiile salariatuluiobligatii salariatsalariat demisionardemisie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un salariat poate inceta in mod unilateral contractul individual de munca, fara a fi obligat sa-si motiveze decizia. In acest sens, el va comunica angajatorului, printr-o notificare scrisa, incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea termenului de preaviz mentionat in contractul de individual de munca.

De regula, salariatului isi depune demisia (notificarea scrisa) la registratura societatii, angajatorul fiind obligata sa i-o inregistreze. Din acest moment incepe sa curga termenul de preaviz, care potrivit prevederilor legal nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Scopul preavizului este acela de asigura angajatorului o perioada de timp in care sa caute un inlocuitor pentru salariatul demisionar, timp in care salariatul va fi in obligat sa:
  • sa se prezinte la locul de munca si sa isi indeplineasca atributiile de serviciu;
  • sa respecte obligatia de fidelitate, respectiv sa nu exercite o activitate care se afla in concurenta cu cea pe care o presteaza pentru angajatorul sau si sa asigure confidentialitatea datelor si informatiilor la care are acces potrivit atributiilor de serviciu;
  • sa respecte prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca;
  • sa respecte masurile de securitate si sanatate in munca.
Asadar, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele pe durata preavizului. Salariatul va putea fi sanctionat disciplinar (inclusiv cu desfacerea contractului individual de munca) daca incalca obligatiile pe care le are in conformitate cu normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

In masura in care angajatorul considera ca se poate lipsi de munca pe care salariatul ar urma sa o presteze in perioada de preaviz, poate renunta total sau partial la preaviz. In acest caz, contractul individual de munca va inceta la data la care angajatorul a renuntat la preaviz.
 


Cu consideratie,
 
Marcel Vasile
Avocat senior






NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]