"Conform Codului muncii, concediul paternal de 10 zile lucratoare se acorda la solicitarea angajatului in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Daca tatal absolva un curs de puericultura, concediul se prelungeste cu inca 5 zile lucratoare. Intrebarea mea este: acest concediu de 10 zile se poate efectua fractionat? Dar cel de 15 zile? Ce se intampla cu restul zilelor neefectuate daca tatal solicita mai putine zile decat numarul la care are dreptul?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 2 alin. (1) din Legea nr. 210/1999 privind concediul paternal, tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>
Asadar, tatal are dreptul nu obligatia.
Apoi la art. 4 din Legea nr. 2101/1999 se prevede astfel:
Art. 4. – (1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 5 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederile alin. (1) pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
Astfel, tatal copilului nou nascut care a obtinut un atestat de puericultura are dreptul la majorarea concediului paternal cu 5 zile.
Conform art. 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin HG 244/2000, solictarea pentru acordrea concediului paternal se adreseaza in scris angajatorului, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului/copiilor, in cazul sarcinilor multiple. Acesta are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal.
Asadar, salariatul poate solicita cele 10 respectiv 15 zile in cazul in care a obtinut atestatul de puericultura, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
Daca expira termenul de 8 saptamani salariatul decade din dreptul de a mai beneficia de concediu paternal.
In perioada celor 8 saptamani poate solicita concediul paternal, integral sau fractionat, oricand.
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decizie de numire a persoanei responsabile de hartuire la locul de muncaIntrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Numirea unui salariat ca vicepresedinte cu contract de mandat. Situatia contractului individual de muncaIntrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<