Timpul petrecut pe drum de catre salariati, pentru a ajunge la o intalnire de lucru. Cum se va trece in pontaj?

Timpul petrecut pe drumdeplasare pontaj
Timpul petrecut pe drum de catre salariati, pentru a ajunge la o intalnire de lucru. Cum se va trece in pontaj?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cadrul organizatiei noastre sunt in derulare si proiecte internationale, pentru care ocazional se fac deplasari in tarile partenere pentru anumite intalniri. In aceasta luna a avut loc o asemenea intalnire in Grecia, avand agenda de lucru pe zile incepand cu luni 29.08.2022, ora 8. Pentru a fi prezenti la deschiderea evenimentului, luni dimineata, colegii nostri au plecat de duminica dimineata din Braila spre Bucuresti de unde au zburat cu avionul in Grecia. Va rog sa-mi spuneti, din punct de vedere legal, daca vor putea recupera aceasta zi de duminica (fiind dedicata doar deplasarii si nu activitatii pe care o vor desfasura), vom mentiona aceasta zi in pontaj (cate ore ?) cum o vor recupera, daca nu mentionam in pontaj?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In cauza E-11/20, Curtea de Justitie a Uniunii Europe a pronuntat, la 15 iulie 2021, o hotarare al carei dispozitiv prevede urmatoarele:
 
Timpul necesar petrecut in deplasare, in afara programului normal de lucru, de catre un lucrator catre un loc altul decat locul sau de prezenta fix sau obisnuit pentru a-si exercita activitatea sau atributiile in acest alt loc, astfel cum impune angajatorul sau, constituie „timp de lucru” in sensul articolului 2 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru. Este irelevant daca deplasarea in cauza se efectueaza in intregime in interiorul SEE sau catre sau din tari terte in cazul in care contractul de munca este incheiat in temeiul legislatiei nationale a unui stat SEE si reglementat de aceasta. In plus, nu este necesara nicio evaluare a intensitatii activitatii desfasurate in timpul deplasarii.
 
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
 
Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...VEZI AICI >>>
 
Pana la publicarea acestei hotarari se considera ca timpul petrecut pe drum la si de la locul unde salariatul era delegat, nu reprezenta timp de lucru. Inclusiv practica instantelor de judecata era in acest sens.
 
Dupa publicarea acestei hotarari, trebuie sa consideram ca timpul petrecut de salariat la si de la locul delegarii reprezinta timp de lucru.  Aceasta inseamna ca deplasarea reprezinta timp de lucru chiar daca salariatii nu au prestat efectiv activitate.
 
Acest lucru determina in practica probleme serioase inclusiv in ceea ce priveste acordarea repausului saptamanal.
Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Prin urmare, in cadrul unei saptamani, un salariat trebuie sa beneficieze de 48 de ore libere consecutive. Astfel, in intervalul luni – duminica salariatii trebuiau sa beneficieze de 48 de ore libere consecutive obligatoriu.  Intrucat duminica se afla pe drum catre locul unde sunt delegati, iar timpul petrecut pe drum constituie timp de lucru, rezulta ca salariatii nu beneficiaza de repaus saptamanal ceea ce nu este conform dispozitiilor legale.  Astfel, salariatii trebuiau sa beneficieze anterior de repaus saptamanal spre exemplu vineri si sambata. Daca nu au beneficiat, vor beneficia ulterior dar reglementarile legale privind repausul saptamanal au fost incalcate.
 
Este foarte greu sa identificati la o simpla lectura subtilitatile care se ascund in spatele formularilor seci din lege, subtilitati care de obicei devin “evidente” la primul control ITM.
 
De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii aici >>>
 
Va sfatuiesc sa evidentiati timpul de petrecut pe drum in pontaj (intervalul de timp cuprins intre ora plecarii si la ora la care ajung in Grecia),  in masura posibilitatii intr-o rubrica separata - timp petrecut pe drum.
 
Un raspuns valabil la data de 05.09.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Timpul petrecut pe drumdeplasare pontaj

Data aparitiei: 27 Decembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Timpul petrecut pe drum de catre salariati, pentru a ajunge la o intalnire de lucru. Cum se va trece in pontaj? Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]