Un angajator expune urmatoarea situatie: din luna martie, a realizat act aditional la contractul de munca in situatia a 4 salariati care vor lucra pe rand, in tura de noapte.
Este angajatorul obligat sa anunte ITM conform art. 125 (6)?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Munca prestata in intervalul 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
Conform art. 125 alin. (2) din Codul muncii, republicat, salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
In situatia in care salariatii sunt salariati de noapte, in calitate de angajator trebuie sa respectati in primul rand dispozitiile art. 125 si urm. din Codul muncii, republicat, privind munca de noapte.
In situatia in care angajatorii utilizeaza munca de noapte in mod frecvent, conform art. 125 alin. (6) din Codul muncii, republicat, sunt obligati sa informeze despre aceasta inspectorarul teritorial de munca.
Tinand cont de faptul ca prin acte aditionale la contractele individuale de munca ale salariatilor ati modificat programul de munca al acestora in ture care se vor desfasura si noaptea, apreciem ca se incadreaza in dispozitiile mai sus-mentionate, asa incat in calitate de angajator care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte trebuie sa informati despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
Legiuitorul nu a prevazut un model al instiintarii prin care urmeaza sa instiintati inspectoratul teritorial de munca despre utilizarea muncii de noapte, de aceea apreciem veti putea folosi modelele de informare recomandate de inspectoratele teritoriale de munca.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro