Se poate efectua Concediul de Odihna in avans pe 2012?

08 Decembrie 2011
08 Decembrie 2011
concediul de odihnaconcediu fara plataconcediu avansCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare:

In cazul in care un angajat si-a efectuat tot concediul de odihna pe anul in curs, dar doreste sa isi mai ia cateva zile - si le poate lua in avans in 2011 pentru concediul aferent lui 2012?
 
Nu se doreste concediu fara plata, iar angajatorul este de acord cu luarea respectivelor zile in avans. Practic i se va scadea concediul din anul urmator.
 
Codul muncii nu face referire la concediul anului urmator ci doar la concediul in avans.
 
Raspuns:
 
Codul muncii stabileste obligatia efectuarii concediului de odihna anual. Astfel, concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Prin exceptie poate fi efectuat si in anul urmator numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Durata efectiva a concediului de odihna anual, statueaza art. 145 alin. (2) din Codul muncii, republicat, se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
 
Prin urmare, durata concediului de odihna este prevazuta in contractul individual de munca, se acorda anual, proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
 
Pe cale de consecinta, daca in anul 2011 acordati un numar mai mare de zile de concediu de odihna diferit de cel inregistrat in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil, angajatorul poate deroga in favoarea salariatului cu urmatoarele consecinte:
 
a) in anul 2012 angajatorul are obligatia acordarii numarului de zile de CO mentionat in contractul individual de munca al salariatului in cauza si nu a unui numar mai mic;
 
b) in relatiile de munca functioneaza principiul egalitarii de tratament fata de toti salariatii (art. 5 alin. (1) din Codul muncii).

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]