Intrebare: Este neaparat necesar ca o persoana care are cererea de concediu de odihna aprobata sa nu poata pleca in concediu decat daca i se transmite o nota de plecare in concediu de odihna? Care sunt formalitatile necesare pentru a intra legal in concediu?
Raspuns: In scopul efectuarii, concediul de odihna trebuie in prealabil sa fie programat in conditiile art. 148 din Codul muncii .
Angajatorul are obligatia sa efectueze programarile cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca. Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
Astfel, in cazul programarii colective se pot stabili perioade de concediu de odihna ce nu pot fi mai mici de 3 luni. De exemplu, pentru salariatii departamentului resurse umane se stabileste o perioada de concediu de odihna in intervalul de timp cuprins intre luna mai – august. In cadrul acestei perioade, salariatii departamentului resurse umane pot solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia. Prin urmare, un salariat din cadrul acestui departament va putea sa efectueze concediul de odihna in intervalul de timp cuprins intre luna mai – august cu conditia formularii cererii cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
In cazul programarii individuale, se poate stabili chiar data efectuarii concediului de odihna sau se poate stabili o perioada in care salariatul poate efectua concediul de odihna, perioada ce nu poate fi mai mare de 3 luni. Astfel, se poate stabili fie ca salariatul X va efectua concediul de odihna in perioada 01 – 30 iulie, fie ca salariatul X poate efectua concediul de odihna in perioada mai – iulie. In cel din urma caz, salariatul poate solicita efectuarea concediului de odihna in perioada mai- iulie cu cel putin 60 de zile inainte.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Astfel, legiutiorul a stabilit modalitatea de progamare a concediilor de odihna si termenul in care poate fi formulata cererea de concediu de odihna. Alte formalitati cu privire la efectuarea concediului de odinha pot fi stabilite prin regulamentul intern sau alte reglementari interne ale angajatorului, evident cu respectarea drepturilor legale ale salariatilor.
„Nota de plecare in concediu de odihna†nu este reglementata de legislatie. In practica, exista si unitati unde este folosita, reprezentand cererea salariatului pentru efectuarea concediului de odihna.