Atentie la faptul ca formarea profesionala reprezinta o notiune reglementata prin Codul muncii si prin intermediul altor 4 acte normative importante. De notat este faptul ca formarea profesionala trebuie sa fie un drum pe care angajatul si angajatorul trebuie sa il parcurga impreuna. In cele mai fericite cazuri, cei doi se intalnesc la jumatate de drum si fac echipa buna. In cele mai nefericite cazuri, angajatorul este dornic sa investeasca in salariat si acest nu doreste sau viceversa.
Mai sunt si cazuri in care angajatorul va dori sa faciliteze o conversie profesionala a salariatului, una pe care acesta din urma se prea poate sa nu o agreeze.
In cele mai bune cazuri, angajatul isi continua dezvoltarea profesionala si din toate demersurile efectuate, angajatorul va avea de castigat in aceeasi masura. Cu alte cuvinte, angajatul trebuie sa isi asigure progresul profesional in directia in care are de gand sa isi petreaca urmatorii ani, fara sa se simta constrans sau intimidat de angajatorul sau.
Angajatorul trebuie sa isi sprijine angajatii prin intermediul numeroaselor forme de dezvoltare profesionala.
De la cursuri si conferinte si pana la workshop-uri, cadouri educationale (carti, tablete echipate cu soft-uri utile, bilete la evenimente) si acces la biblioteci virtuale sau offline, exista numeroase modalitati prin care angajatorii pot facilita formarea profesionala a angajatilor lor.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Atentie la faptul ca formarea profesionala poate avea loc din initiativa angajatorului sau din initiativa angajatului.
Conform legislatiei, formarea profesionala a salariatilor are urmatoarele obiective:
- adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca;
- obtinerea unei calificari profesionale
- actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului si locului de munca si perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza;
- reconversia profesionala determinata de restructurari socioeconomice;
- dobandirea unor cunostinte avansate, a unor metode di procedee moderne, necesare pentru realizarea activitatilor profesionale;
- prevenirea riscului somajului;
- promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale.
Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:
- participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate;
- stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
- stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
- ucenicie organizata la locul de munca;
- formare individualizata;
- alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.
Atentie la faptul ca angajatorii sunt obligati sa asigure formarea profesionala a salariatilor dupa cum urmeaza:
- minim o data la 2 ani daca au minim 21 de salariati
- minim o data la 3 ani daca au mai putin de 21 de salariati
Formarea profesionala este reglementata prin intermediul a 5 acte normative esentiale:
- Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 18 din 10 ianuarie 2011;
- Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011;
- O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata in Monitorul Oficial nr. 711 din 30 septembrie 2002;
- H.G. nr. 522/2003 Normele metodologice de aplicare a O.G. nr. 129/2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 346 din 21 mai 2003;
- Legea nr. 57/2012 pentru modificarea O.G. nr. 129/2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 196 din 26 martie 2012.
Conform art. 154 din Codul Muncii, salariatii au dreptul sa beneficieze de concedii pentru formare profesionala, la solicitarea lor. Acestea pot fi cu sau fara plata.
Ce trebuie sa stim despre formarea profesionala din initiativa salariatului?
Conform art. 155 din Codul Muncii, concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
Atentie la faptul ca angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
Art. 156 din Codul Muncii prevede faptul ca orice cerere de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia. In cadrul cererii trebuie precizata data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
Acelasi articol din Codul Muncii prevede faptul ca efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor mai sus.
Dupa cum va spuneam la inceput, angajatorii sunt obligati sa asigure formarea profesionala a salariatilor, conform prevederilor legale in vigoare (cel putin o data la 2 ani daca au minim 21 de angajati si cel putin o data la 3 ani daca au mai putin de 21 de salariati).
In situatia in care angajatorul nu isi respecta obligatia mai sus precizata, atunci salariatul are dreptul sa beneficieze de concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului cu cel putin o lua inainte de efectuarea acestuia.
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
Ce trebuie sa stim despre formarea profesionala din initiativa angajatorului?
Formarea profesionala se va realiza pe cheltuiala integrala a angajatorului si pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala, salariatul va beneficia de toate drepturile salariale detinute.
Art. 197. – (1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Dupa cum bine stim, salariatii care au beneficiat de un curs sau de un stagiu de formare profesionala, se obliga sa suporte cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
Nu uitam faptul ca salariatii care au incheiat un act aditional la contractul individual de munca cu privire la formarea profesionala pot primi in afara salariului corespunzator locului de munca si alte avantaje in natura pentru formarea profesionala.
Temeiul legal de suspendare a contractului individual de munca pentru formare profesionala este art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.
Incepand cu data de 01 august 2011 perioada si cauzele de suspendare ale contractului individual de munca se vor inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Ca urmare a modificarii din Codul muncii prin Legea nr. 12/2015, concediile fara plata pentru formare profesionala acordate in conditiile art. 155 si 156 se vor considera vechime in munca.