Valabil la 13.09.2011
Legea stabileste ca orice salariat are dreptul de a beneficia de formare profesionala. Astfel, atunci cand aceasta procedura este platita de angajator, se doreste ca angajatul sa contribuie la cresterea productivitatii sau imbunatatirea activitatii desfasurate in companie. La ce anume se refera insa prevederea din Codul muncii care mentioneaza ca salariatul beneficiaza de concediu fara plata pentru formarea profesionala? Face aceasta dispozitie trimiteri la un alt domeniu fata de domeniul in care isi desfasoara activitatea conform contractului individual de munca?
Separat de formarea profesionala pe care angajatorul are obligatia de a o efectua la nivelul propriilor salariati, fiecare persoana are dreptul de a urma o forma de pregatire profesionala, drept ce nu este conditionat de specificul activitatii desfasurate la nivelul angajatorului.
Art. 154-158 din Codul muncii, republicat, reglementeaza concediile pentru formare profesionala.
Concediile pentru formare profesionala reprezinta un drept al salariatilor, acestia avand dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala in temeiul art. 154 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata potrivit alin. (2) din acelasi articol. In ceea ce priveste concediile fara plata pentru formare profesionala, acestea se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa, iar angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii, in conformitate cu art. 155 din cod.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul HR-istului
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Asadar, singurul motiv pentru care poate respinge cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala este aceea ca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
Totodata, art. 156 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
In cadrul notiunii de formare profesionala legiuitorul cuprinde si cea realizata prin sistemul de invatamant, salariatii avand dreptul in acest caz de a beneficia de concedii fara plata. Astfel, potrivit art. 156 alin. (2) din Codul muncii, republicat, efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).
Legea nu stabileste ca si conditie de acordare a concediului fara plata pentru formare profesionala obligativitatea ca aceasta sa se realizeze in domeniul in care salariatul isi desfasoara activitatea conform contractului individual de munca incheiat cu angajatorul.
Prin urmare, apreciem ca salariatul va putea urma una din formele de pregatire profesionala in alt domeniu decat cel in care este angajat, putand beneficia de concediu fara plata la angajatorul la care isi desfasoara activitatea.