Abaterile disciplinare repetate sau abaterea grava - motive de concediere

Gabriela Dita
Gabriela Dita
22 Ianuarie 2009
22 Ianuarie 2009
Gabriela Dita
Gabriela Dita
concedierecodul munciiconcediere individuala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 22.01.2009 - Gabriela Chirazof

Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care acesta a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.

Temeiul incetarii contractului individual de munca al salariatului in acest caz va fi art. 61 lit. a) din Codul muncii, temutul articol 130 lit. i) din fostul cod al muncii.

Ce este abaterea disciplinara?

Abaterea disciplinara este definita in art. 263 alin. (2) din Codul muncii drept o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

In calitate de angajator aveti posibilitatea de a sanctiona fapta salariatului care a savarsit mai multe abateri disciplinare prin concedierea acestuia. In situatia concedierii pentru abateri repetate gravitatea abaterii nu prezinta importanta, ci este suficienta repetabilitatea savarsirii unor fapte culpabile de catre salariat.



In a doua situatie, a concedierii pentru savarsirea unei abateri grave, se pune intrebarea cum hotaram gradul gravitatii abaterii.

Tot dispozitiile Codului muncii ne dau raspunsul. Desi nu enumera abaterile grave care pot fi sanctionate de angajator cu sanctiunea prevazuta de art. 264 alin. (1) lit. f), respectiv concedierea, art. 266 ne ajuta in stabilirea sanctiunii in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere imprejurarile in care fapta a fost savarsita, gradul de vinovatie a salariatului, consecintele abaterii disciplinare, comportarea generala in serviciu a salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

De utilitate practica dovedita este stabilirea prin regulamentul intern a abaterilor disciplinare grave in temeiul art. 258 lit. f) din Codul muncii potrivit caruia regulamentul intern cuprinde abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile.

Si contractele colective de munca pot cuprinde enumerari ale unor astfel de abateri, fiind mai usor la momentul desfasurarii procedurii de cercetare disciplinara incadrarea faptei intr-un grad sau altul de vinovatie.

CONCEDIEREA perfect legala exista! 
ü Scapati de grija litigiilor de munca
ü Aflati cum sa aparati interesele firmei si cum sa evitati greseli costisitoare
ü Protejati-va impotriva abuzurilor salariatilor ce au in Codul muncii si in Contractul colectiv de munca doi aliati extrem de puternici
ü Asigurati-va ca procedati intotdeauna 100% corect atunci cand trebuie sa concediati un angajat
Pentru detalii, click aici.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]