40 de articole din Codul Muncii se modifica din nou (Partea I)

17 Octombrie 2011
17 Octombrie 2011
Codul munciimodificare Codul munciiconcedieriLegii nr. 40/2011Legea nr. 53/2003
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




O noua lege a fost inaintata de Parlament pentru modificarea si completarea Legii nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii. In cazul in care noul proiect va fi adoptat, vor fi modificate 40 de articole din Codul muncii.



Partea I



Citeste AICI partea a II-a a proiectului de lege.

Citeste AICI partea a III-a a proiectului de lege.


Modificarile propuse de initiatorul legii au urmatoarea forma:

1.    Art. 1, alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Prezentul cod reglementeaza totalitatea raporturilor individuale si colective de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii".

2.    Dupa alin. (4) al art.21 se introduce un nou alineat, alin. (5), care va avea urmatorul
cuprins:
"(5) Angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract, plata indemnizatiei de neconcurenta incetand dupa minim 30 de zile de la notificarea scrisa adresata salariatului de catre angajator privind denuntarea acesteia".

3.    Alin. (1) de la art. 31 se completeaza dupa cum urmeaza:
"Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Stabilirea concreta a perioadei de proba se reglementeaza prin contractele colective de munca aplicabile".

4.    Alin. (3) de la art. 32 se modifica dupa cum urmeaza:
"Neinformarea salariatului anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba, in termenul prevazut la art. 17 alin. (4), duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate".

5.    Alin. (3) de la art. 34 se modifica dupa cum urmeaza:
"Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza si se transmite inspectoratului teritorial de munca in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariatilor, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca, salariul brut, sporurile si cuantumul acestora, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, perioada detasarii si data incetarii contractului individual de munca".

6.    Alin. (5) de la art. 34 se modifica dupa cum urmeaza:
"La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul brut, vechimea in munca, in meserie si in specialitate".

7.    Lit. f) de la alin. (1) al art. 40 se modifica dupa cum urmeaza:
"sa stabileasca criteriile de evaluare a realizarii acestora"

8.    Art. 44 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile".

9.    Alin. (5) al art. 49 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului va interveni o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept va prevala".

10.    Art. 72 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2)    In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3)    Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4)    In situatia in care salariajii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.


Citeste AICI partea a II-a a proiectului de lege.

Citeste AICI partea a III-a a proiectului de lege.


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]