Negocierile salariale reprezinta un subiect spinos pentru unii si cu precadere superb pentru cei cu pregatire in domeniu. La ce ne referim cand spunem pregatire?
Te poti considera pregatit sa negociezi salariul dorit in momentul in care ai urmat cursuri de tehnici de negociere, daca ai citit carti de specialitate din domeniu, daca ai urmat cursuri de Charisma sau Public Speaking. De asemenea, esti pregatit sa iti negociezi salariul si daca ai initiat cateva astfel de evenimente in cursul carierei tale.
Teoria ca teoria, insa practica ne pune in dificultate atunci cand discutam despre negocierea salariului.
Asa se face ca nu suntem toti pregatiti sa ducem negocieri salariale in mod optim. Greselile pe care le comitem isi pot face efectul pe o perioada scurta, medie sau indelungata. Cu alte cuvinte, poti ramane cu un salariu nedorit o lunga perioada de timp, direct proportional cu gradul tau de acceptare a conditiilor contractuale.
Evident, negocierea salariala trebuie sa tina cont de cateva reguli de baza, precum:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
1. Nu te subestima pentru ca risti sa obtii un loc de munca platit sub nivelul corect.
2. Nu te supraestima fiindca risti sa pierzi un loc de munca pe care ti-l doresti.
3. Nu gandi doar in materie de cifre. Salariul tau real este mult departe de ce scrie pe statul de plata. Fa un calcul ce include taxe si impozite pe care le vei plati, conversia asupra fondului de pensii pe pilonul I si pe pilonul II, asigurari medicale si alte posibilitati de conversie financiara si non-financiara.
Nu uita faptul ca salariul reprezinta plata oferita de angajator pentru persoana care presteaza munca in serviciul sau. Dar angajatul beneficiaza, pe langa salariu si bonusuri, si de formare profesionala (atentie totusi si la clauzele de formare profesionala si regresia cheltuielilor), de acumularea unui set cat mai amplu de competente si abilitati ce vor imbogati si armoniza un CV, de experienta profesionala ce se poate dovedi cea mai buna investitie pentru succes profesional de lunga durata.
De multe ori, faptul ca ai avut ocazia sa lucrezi pe un proiect cu un mare expert din domeniu poate deveni rampa de lansare profesionala de care sa te deservesti in mod deosebit de avantajos. Salariul poate ca nu a fost cel mai mare pe care l-ai fi putut negocia, insa lucrurile s-au terminat in avantajul tau.
De cele mai multe ori, lucrurile se termina in avantajul nostru daca nu uitam ca banii nu inseamna totul. De multe ori, un salariu mare poate sa ne tina pe loc, pe un post care nu ne aduce satisfactii non-financiare. Aici incepem sa discutam despre zero perspective de dezvoltare profesionala. Un astfel de loc de munca nu a reprezentat si nu va reprezenta o investitie sanatoasa pentru nimeni.
Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!