Negocierea salariului, un tabu de eliminat!

Maria Nicutar
Maria Nicutar
28 Noiembrie 2014
28 Noiembrie 2014
Maria Nicutar
Maria Nicutar
negocierea salariuluinegociere salariucum se negociaza salariulmaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Negocierea salariului a devenit, nu peste noapte, dar treptat, un motiv de rusine pentru angajati sau un tabu complet. Nu doar pentru angajatii romani, stim sigur, se aplica aceasta situatie. Sunt si londonezi care vor spune acelasi lucru, si anume ca nu le vine usor sa discute despre o marire salariala cu sefii lor.

Cateva dintre frazele pe care angajatii de pretutindeni le folosesc pentru a-si motiva ezitarea de a solicita o marire de salariu:

"Imi este frica de un refuz. Daca sunt refuzat, voi ramane cu un salariu pe care nu il consider corect sau va trebui sa plec. Ambele situatii sunt in defavoarea mea."

"Imi este rusine sa cer bani. Nu este un sentiment deloc placut."

"Nu vreau sa par un om lacom. Stiu ca sunt alti oameni care se descurca cu mai putini bani decat mine."

"Imi este frica sa cer o marire de salariu, mai ales acum, pe timp de criza economica."

"Refuz sa cer o marire de salariu pe care stiu ca o merit. Daca sunt nevoita sa imi conving angajatorul ca merit mai mult, atunci clar exista o problema la mijloc. Ori chiar nu ma considera un angajat valoros, ori nu ma trateaza corect."



Salarizarea pe timp de criza economica trebuie intotdeauna sa fie privita exact ca in perioadele economice mai fericite: CA INVESTITII VALOROASE pentru orice afacere. Salariile angajatilor valorosi sunt investitii, nu cheltuieli, nu poveri. Sunt bani de combustibil ca sa poti sa ajungi la urmatorul obiectiv pe care vrei sa il atingi.

Din pacate, angajatii vor fi platiti asa cum negociaza. De aceea se intampla adesea ca doi angajati care indeplinesc sarcini identice, cu rezultate identice, sa aiba salarii diferite. Puterea negocierii conteaza enorm intr-o lume in care unii nu vor sa ceara si unii nu vor sa ofere fara sa li se ceara.

Regulile negocierii unui salariu:

Nu cere o marire de salariu doar pentru ca ai nevoie de mai multi bani! Maririle salariale se solicita pentru atributiile tale profesionale, nu pentru ca te-ai mutat intr-o casa mai mare sau pentru ca ai nevoie sa pleci in vacanta in Bahamas.

Cere o marire de salariu cu maxima obiectivitate, fara sa plangi, fara sa zambesti, fara sa ameninti ca pleci si fara sa promiti ca vei mai ramane in companie inca 10 ani de acum incolo. Solicitarea unei mariri de salariu se realizeaza pentru momentul prezent, pentru ceea ce oferi chiar acum, valoarea care se adauga companiei pe care o reprezinti.

Cere o marire de salariu cand esti absolut sigur ca o meriti. Nu te razboi pentru ea si nu astepta la infinit sa apara. Daca superiorii tai nu dau niciun semn in aceasta privinta, solicita o marire de salariu cu argumente serioase, putine la numar si intr-o forma cat se poate de concisa.

Nu reprosa angajatorului tau ca nu ai primit o marire de salariu de atat de mult timp desi ai meritat-o in tot acest timp. Nu te ajuta sa obtii rezultate faptul ca reprosezi, critici, te plangi sau ameninti. Puncteaza aspectele pozitive ale muncii tale si motivele pentru care soliciti marirea salariului.

Inainte sa ceri o marire de salariu este esential sa discuti cu profesionisti din industria in care activezi. Afla ce salarii si bonusuri au acestia, ce atributii au si care este frecventa cu care salariile lor cresc. Ia pulsul pietei si daca lucrurile sunt in favoarea ta, vei solicita marirea salariala cu mai multa incredere.


Cum se procedeaza corect in cazul in care ti se refuza o marire salariala?

Intreaba, inainte de orice altceva, "De ce?"

Intreaba-ti superiorul de ce iti refuza marirea salariala pe care ai solicitat-o. Este mai mult decat VITAL sa afli motivul pe care ti-l ofera superiorul tau. Este total diferit daca ti se spune ca bugetul departamentului este sugrumuat si total altceva daca ti se spune ca nu esti suficient de valoros pentru a ti se oferi o marire salariala.

Cea mai mare greseala comisa de angajati cand li se refuza acordarea unei mariri de salariu este sa ia refuzul ca atare si sa mearga mai departe. Intrebati de ce nu veti primi o marire de salariu pentru ca raspunsul este esential atat pentru voi, cat si pentru superiorul care va refuza. Superiorul isi va pune ordine in ganduri si in prioritati in momentul in care va ofera un raspuns verbal. Si voi veti intelege clar ce aveti de facut din acest moment!

Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!

Maria Nicutar




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]