Angajat nou in concediu medical. Cum calculam corect indemnizatia?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
05 Aprilie 2021
05 Aprilie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
adeverinta stagiu cotizarecalcul indemnizatie concediu medicalindemnizatii medicale
Angajat nou in concediu medical. Cum calculam corect indemnizatia?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“O societate are un angajat nou de 1 luna si 2 saptamani care a prezentat un concediu medical cod 01. Pentru baza de calcul indemnizatie salariatul a adus adeverinta de la Casa judeteana de Pensii cu stagiul de cotizare. Putem stabili baza de calcul a indemnizatiei pe baza acestei adeverinte?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 8 alin. (2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
 
(2)Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care:
 
a) asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
 
b) a beneficiat de pensie de invaliditate;
 
c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior;
 
d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
d1) persoanele asigurate au realizat, in temeiul legislatiei interne a unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau a Confederatiei Elvetiene pentru care sunt incidente prevederile legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, stagii de asigurare atestate prin intermediul formularului european privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de institutia competenta la care acestea au fost asigurate anterior;
 
Aceste perioade mai sus enumerate sunt perioade reglementate de lege ca perioade asimilate stagiului de cotizare. Astfel cum se poate observa dintre categoriile de pensii doar pensia de invaliditate este luata calcul ca perioada de stagiu de cotizare.
Conform art. 10 alin. (4) din acelasi act normativ, in situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1)-(3), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de cotizare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau in considerare sunt:
 
b) salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) lit. b) si c);
 
Astfel, in cazul in care salariatul a beneficiat de pensie de invaliditate perioada respectiva se considera stagiu de cotizare, dar baza de calcul nu se constituie din valoarea pensiei ci din salariu minim.
 
Daca salariatul nu a beneficiat de pensie de invaliditate ci de un alt tip de pensie, aceasta alta forma de pensie( anticipata, limita de varsta etc.) nu constituie stagiu de cotizare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si nu se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei medicale.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]