7 reguli vitale pentru negocierea salariului cu succes. Recomandarile expertilor HR

negocierea salariuluinegociere salariucum se negociaza salariulnegociaza salariultrucuri negociere salariumaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sa iti negociezi salariul nu a fost si nu va fi niciodata un lucru simplu, banal, obisnuit, lipsit de drama sau emotii. Cunoastem profesionisti care nu isi aduna curajul sa ceara mariri salariale si intr-un fel, atitudinea lor nu este de judecat.


Numerosi profesionisti sunt de parere ca daca superiorii nu le ofera salariul corect, daca nu le apreciaza competentele fara doar si poate, atunci nu este optim sa isi ceara drepturile. Acestia sunt profesionistii care evita sa solicite o marire salariala. Daca initiativa de majorare salariala nu vine din partea superiorilor, isi vor cauta superiori noi. Considera ca o apreciere naturala este baza pentru raporturi de munca desfasurate optim pe termen lung.

 
Dar, pe de alta parte, sunt si cazuri in care iti supraestimezi eforturile si sunt si cazuri in care superiorii nu iti cunosc eforturile in mod real. Si atunci este bine sa porti o discutie lejera cu superiorii tai.
 

Atentie la faptul ca se delimiteaza un cuvant-cheie deosebit de important pentru succesul oricarei negocieri: Lejer. Doar astfel poti sa negociezi un salariu in mod optim, fara sa iti pierzi locul de munca, reputatia, calmul.
 

Cateva reguli de aur de care sa tii cont cand iti negociezi salariul :


 

  1. Prinde momentul perfect. Nu cere sa discuti cu superiorii tai atunci cand stii  ca sunt presati de timp, cand au probleme de care trebuie sa se ocupe in mod urgent. Evident, optim este sa programezi o discutie cu minim 2-3 zile inainte, ca sa fii sigur ca nu primesti un raspuns care sa te amane.

     

  2. Vino pregatit cu informatii importante. Scoate cateva informatii din portofoliul tau. Arata-I superiorului tau toate sarcinile de care te ocupi in prezent, cum ai evoluat de-a lungul timpului, ce noi abilitati si competente ai castigat, cat de eficient le folosesti in folosul companiei.

     

  3. Prezinta cifre, pentru ca adjectivele nu sunt intotdeauna convingatoare. Una este sa imi spui ca vinzi foarte bine si cu totul altceva este sa imi spui ca luna trecuta ai avut vanzari de xxxx.yy RON. Cifrele nu mint niciodata.

     

  4. Alege in mod optim motivul pentru care soliciti aceasta majorare de salariu. Nu poti solicita o majorare de salariu doar pentru ca ai nevoie de mai multi bani, nici pentru ca ai aflat ca un coleg mai nou decat tine are salariu mai mare. Poti solicita salariu mai mare pentru ca sarcinile tale s-au dezvoltat mult de-a lungul timpului, pentru ca iti revin responsabilitati mai mari, pentru ca ai parte de stres mai mult, pentru ca depui mai mult efort pentru compania in cadrul careia trebuie sa te dezvolti optim.

     

  5. Convinge-te pe tine inainte de toate. Discuta cu tine insuti, oricat de straniu ar parea. Discuta in oglinda, prezinta-ti cazul, spune-ti parerea, cere-ti o marire de salariu. Daca eziti, daca sunt lucruri pe care le spui cu indoiala, daca nu crezi pe deplin ca meriti aceasta marire de salariu in mod justificat, atunci negocierea ar putea sa nu se termine asa cum iti doresti tu.

     

  6. Construieste-ti pledoaria de asa natura incat sa iti faci superiorii sa inteleaga faptul ca o marire de salariu in cazul tau nu este un moft, ci o investitie pentru dezvoltarea departamentului si a societatii in mod implicit. Este o nevoie pe care trebuie sa o tratezi cu maxima atentie pentru ca doar astfel iti poti asigura dezvoltarea profesionala la fel de bine ca pana in prezent. Abilitati si competente noi? Evident! Dar este nevoie si de efort din partea angajatorului.

     

  7. Orice faci, nu ameninta ca pleci. Se poate ca negocierile sa nu mearga optim, chiar si atunci cand meriti acesti bani. Nu ai nimic de castigat daca ameninti ca pleci. Nu vei primi mai multi bani astfel. Ceea ce poti face este sa iti faci un plan de actiune din acest moment. Daca stii ca in tine nu vor mai investi financiar, este cazul sa incepi sa cauti o companie in care superiorii sa fie dispusi sa o faca.


Iata si cateva aspecte esentiale, despre salarizare, punctate in Codul Muncii:


TITLUL IV
Salarizarea


CAPITOLUL I
Dispozitii generale


Art. 159. – (1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
(2) Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.
(3) La stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.

Art. 160. – Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Art. 161. – Salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor.

Art. 162. – (1) Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile.

(2) Salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
(3) Sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.

Art. 163. – (1) Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.
(2) In scopul promovarii intereselor si apararii drepturilor salariatilor, confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, in stricta legatura cu interesele acestora si in relatia lor directa cu angajatorul.


Mai presus de tot, negocierea salariului fara niciun fel de pierdere trebuie sa tina cont de aceste reguli: discuta lejer, nu pune presiune dar nici nu amana discutiile, fii diplomat, cauta avantaje non-financiare care pot uneori converti mult mai profitabil pe termen scurt, mediu si lung. Si, la final, nu ezita sa aplici pentru un nou post, in cadrul unei noi companii. Asa cum spun si expertii HR, uneori este recomandat sa schimbi tabara, atunci cand simti ca ai ajuns la un nivel de saturatie salariala pe care angajatorul nu il poate sustine.
 
 

Mult succes si cariere stralucite!
 

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
negocierea salariuluinegociere salariucum se negociaza salariulnegociaza salariultrucuri negociere salariumaria nicutar

Data aparitiei: 06 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

7 reguli vitale pentru negocierea salariului cu succes. Recomandarile expertilor HR Nota: 4.38 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]