Din pacate, exista numerosi amatori care vor sustine clar si raspicat ca angajatorii nu au voie sa acorde mai putin de 1.200 de lei salariu minim in cazul celor care detin studii superioare.
Evident, acest lucru este contestat de specialistii din domeniu care ne amintesc faptul ca in CCMUN pe anii 2007 - 2010, se prevedea existenta coeficientilor minimi.
La momentul actual, acest contract nu mai este in vigoare.
"Prin urmare, nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea coeficientilor minimi de ierarhizare, dar obligatia poate fi conventionala in cazul in care un contract colectiv de munca aplicabil obliga angajatorul la stabilirea salariilor cu respectarea unor coeficienti de ierarhizare.
Daca un astfel de contract nu exista sau nu stabileste coeficienti de ierarhizare, angajatorul are obligatia sa respecte dispozitiile legale privind salariul minim brut pe tara garantat in plata.", explica specialistii PortalCodulMuncii.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Asadar, salariul minim este in continuare de 1.050 de lei. Salariul minim in functie de coeficienti de salarizare exista acolo unde avem prevederi incluse intr-un CCM la nivel de unitate sau in cadrul altor acte ce reglementeaza raporturile de munca dintre angajator si salariat.
Nu uitam faptul ca angajatorii nu au voie sa acorde salarii sub nivelul minimului la nivel national, de 1.050 de lei pentru un program cu norma completa. Angajatorul poate stabili drepturi superioare fata de prevederile legale, insa nu este obligat sa o faca. In urma negocierilor, se pot insera aceste drepturi superioare pentru angajati.
Salariul nu poate fi umbrit de aspecte precum: renuntare, concesiune, discriminare.
La stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
Ce anume se cuprinde in salariu:
- salariul de baza,
- indemnizatiile,
- sporurile,
- alte adaosuri.
Salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor.
Daca programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
Angajatorul trebuie sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Regula se aplica si atunci cand salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, insa nu isi poate urma activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
Salariul minim brut pe economie in acest moment?
Incepand cu data de 1 iulie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora.
Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub acest nivelul constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei conform art. 3 alin. (1) din HG 871/2013.