legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salarizare - spor de fidelitate

28 Aprilie 2006
28 Aprilie 2006
salarizarespor de fidelitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Sunt Director Marketing - unul din directorii societatii, nu un membru C.A. Stabilirea salariului meu s-a facut astfel:

1) A.G.A. 2003 - se stabileste salariul - 600 USD NET.
2) A.G.A. 2004 - se stabileste salariul - 600 EURO - s-au cumulat toate sporurile existente in acel moment si s-au trecut in salariu net.

Societatea este cu capital privat.
In iunie 2005, conform Contract Colectiv de Munca - fiind salariat al societatii de 20 de ani - aveam dreptul la 10% spor de fidelitate. Nu mi s-a acordat acest spor in 2005 - deci un drept castigat ulterior AGA. In 2004, acest drept nou ce mi se cuvine a fost automat inclus in salariul NET de 600 EURO. Mentionez ca in 2005 NU S-A INTRUNIT AGA din motive de procese intre actionari. Este corect sau nu faptul ca nu mi s-a dat sporul de fidelitate? Ce legislatie reglementeaza acest drept si unde sa ma adresez?

Raspuns:

Potrivit art. 157 din Codul muncii, salariul, cuprinzand salariul de baza, indemnizatiile, sporurile precum si celelalte adaosuri, se stabileste fie prin negociere individuala intre salariat si patron (AGA) urmand a fi inregistrat direct in contractul individual de munca ori in actul aditional la contract, fie prin negociere colectiva intre sindicate (reprezentantii salariatilor) si patron, urmand a fi inregistrat in contractul colectiv de munca la nivel de unitate si apoi in contractele individual de munca ale salariatilor.

In cazul de fata, este importanta formularea din contractul colectiv de munca aplicabil care stabileste acordarea sporului de fidelitate, respectiv data intrarii in vigoare a acestui contract.



In orice caz, daca in cadrul negocierii drepturilor de natura salariala din 2004 ati stabilit de comun acord cu AGA un salariu de 600 euro incluzand toate sporurile si adaosurile, este foarte important felul cum s-a specificat acest lucru in procesul verbal incheiat in urma negocierii. Au fost enumerate exhaustiv sporurile incluse in salariul de baza ori s-a stabilit in mod generic faptul ca sporurile, indemnizatiile si adaosurile cuvenite salariatului sunt incluse automat in cuantumul salariului de baza?

1) In conditiile in care actul de negociere cuprinde exhaustiv sporurile incluse in salariul de baza, nefiind enumerat si sporul de fidelitate (pentru care nu indeplineati conditiile necesare la data negocierii), puteti solicita direct angajatorului acordarea acestui spor pe calea unei notificari fundamentate pe dispozitia contractului colectiv de munca aplicabil.

Daca angajatorul nu reactioneaza la notificarea dumneavoastra, va puteti adresa Tribunalului din raza teritoriala a domiciliului dvs., in termenul general de prescriptie de 3 ani de la data la care ati indeplinit conditia de acordare a sporului de fidelitate (art. 283 alin. 1 lit. c din Codul muncii ).
Temeiul legal al actiunii dvs. il va constitui actul de negociere, contractul individual de munca care sa dovedeasca vechimea dvs. in cadrul unitatii, respectiv contractul colectiv de munca aplicabil.

2) In conditiile in care actul de negociere cuprinde in mod generic faptul ca toate sporurile cuvenite salariatului sunt incluse in salariul de baza, situatia este mai complicata.

Recomandarea noastra este sa solicitati AGA renegocierea drepturilor salariale, urmand ca in cadrul acesteia sa se tina cont de toate sporurile care vi se cuvin potrivit legii si contractului colectiv de munca aplicabil.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]