Odata cu impartirea registrului pentru evidenta salariatilor ( REVISAL) in Registrul privat si Registrul public, au survenit cateva modificari care schimba considerabil cadrul legal al aplicatiei, iar angajatorii trebuie sa fie bine informati.
Ce modificari a "suferit" REVISAL si la ce trebuie sa fie atenti angajatorii de acum incolo?
...citeste mai multe despre "REVISAL, modificari importante: de acum incolo se transmite doar online" aici >>>
In acest sens, vom analiza o situatie din cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Avem un salariat in concediu fara plata in perioada 12.01.2017 - 12.04.2017. A lasat o cerere de incetare a contractului de munca cu acordul partilor incepand cu 01.02.2017 care i s-a aprobat, fara insa a face si cerere de reluare a activitatii. Intrucat trebuie mai intai incetata suspendarea contractului si apoi incetarea activitatii spuneti-mi daca pasii urmatori sunt corecti. 1. In data de 31 ianuarie intocmim decizie de incetare a suspendarii si transmitem in Revisal 2. In data de 1 februarie intocmim decizie incetare CIM cu acordul partilor si transmitem in REVISAL Sau putem transmite in data de 1 februarie mai intai incetarea suspendarii si apoi incetarea contractului?"
250 Modele Fise de Post
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Mentionam inca de la inceput ca, atat timp cat salariatul se afla in concediu fara plata si a transmis deja cererea de incetare a raporturilor de munca incepand cu data de 1 februarie 2017, ceea ce inseamna ca salariatul nu mai revine la locul de munca.
Ori daca nu mai revine, atat incetarea suspendarii cat si incetarea contractului se vor opera in registrul general de evidenta a salariatilor incepand cu data de 01.02.2017.
Conform art. 3 alin. (2) lit. m) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. b) din HG 500/2011astfel cum a fost modificat prin HG 877/2016, perioada si cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se transmit in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii respectiv data incetarii suspendarii.
Astfel, potrivit art. 3 alin. (2) lit. n) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. c) din HG 500/2011 astfel cum a fost modificat prin HG 877/2016 data incetarii contractului individual de munca se transmite cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
In concluzie, atat incetarea suspendarii CIM pentru concediu fara plata cat si incetarea contractului de munca au loc la solicitarea salariatului inaintata angajatorului si poate fi operata in REVISAL la data de 30 ianuarie 2017, data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat data incetarii suspendarii, respectiv incetarea contractului individual de munca cu producerea efectelor cu data de 1 februarie 2017.
Sursa: PortalCodulMuncii